Vijesti iz zemlje

U Srebrenici proučena ikrar dova za hadžije

Jučer je u Srebrenici u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Udruženja “Prosvjetitelj” proučena ikrar dova za petero hadžija koji ove godine putuju na hadž sa područja Srebrenice ili kao članovi Udruženja Prosvjetitelj.

U ime domaćina u punoj srebreničkoj džamiji obratio se Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica. On je iskazao zadovoljstvo zajedničkom organizacijom ikrar dove ističući činjenicu kako je ovo deseta godina kako Udruženje “Prosvjetitelj” organizuje ispraćaj budućih hadžija.

Tradicionalni vaz nasihat održao je Osman ef. Halilović, imam u džematu Jošanica, MIZ Zvornik. On je u svom obraćanju govorio o važnosti i značaju hadža za sve muslimane napominjući kako su Bošnjaci uvijek žudjeli za Mekom i Medinom te kako je u Bosni od dolaska islama na ova područja bilo ljudi koji su odlazili na daleki put te kako će ih i dalje biti.

“Prosvjetitelj” je obezbjedio i prigodne pokone za buduće hadžije, a njih je uručio član Udruženja od osnivanja Sead Osmanović. Treba istaći i to da “Prosvjetitelj” iz svojih sredstava finansira odlazak na hadž jednog hadžije.

Emocije su posebne pogotovo što sam doživio da na hadž idem iz svog rodnog Zvornika, iz svoje Srebrenice. Ikrar dova, propračena predavanjem Osmana Halilovića, prepuna džamija i moje, a i ostalih, suze radosnice su dokaz Božije milosti i naše međusobne ljubavi koju sigurno svi osjećamo u našem Prosvjetitelju, u našem Podrinju, kazao je Elvis Gogić koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost.

Hasan Pinjić, predsjednik Skupštine Udruženja “Prosvjetitelj” u Švicarskoj i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” takođe se obratio prisutnim vjernicima ističući zadovoljstvo što se nalazi u Srebrenici i dijeli radost sa hadžijama.

Udruženje “Prosvjetitelj” sljedeće godine obilježava 25 godina postojanja i rada te spada u jedno od najstarijih i najaktivnijih udruženja u BiH. Osnovano je ratne 1993. godine u Srebrenici.

Alem Dedić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button