Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Željezničar – Newcastle – Petnaest godina od koševskih 38.000 koje još niko nije uspio dostići

Željezničar – Newcastle – Petnaest godina od koševskih 38.000 koje još niko nije uspio dostići

Veoma je malo događaja koji su ispunili stadion Koševo, a da to nije koncert Dine Merlina. Naravno, znalo se desiti da uslijed velike euforije kada reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u glavnom gradu stadion bude ispunjen do posljednjeg mjesta, međutim te utakmice se mogu izbrojati na prste. Definitivno, jedna od utakmica koja će nam svima ostati dugo u sjećanju, a nije vezana za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je dolazak engleskog Newcastle Uniteda u našu zemlju.

Akranes i Lilestrom viza za Newcastle

Željezničar je na putu do velikog Newcastla imao je na putu ekipu Akranesa sa Islanda, te Lilestroma, koji je važio za apsolutnog favorita. Ipak, Željezničar se pokazao kao veoma tvrd orah, te je u oba meča savladao novrveškog šampiona. Nakon što su „pali“ Islanđani i Norvežani, euforija se u Sarajevu nije smirivala. Razlog tome naravno je bila utakmica između Željezničara i Newcastlea. Karte za ovu utakmicu prodane su u rekordnom roku, a informacija da će na Koševu biti svih 38.000 koliki je ustvari i kapacitet našeg najvećeg stadiona nije nikoga iznenadila. Bila je to prva evropska utakmica nekog bosanskohercegovačkog kluba koja je u ovoj mjeri privukla pažnju javnosti. Danima prije utakmice mediji su ispunjavali  stranice o ovom događaju, a skeptični engleski novinari, sa dozom straha pisali su o putu prema Bosni i Hercegovini zbog kako su istakli „nesigurne poslijeratne situacije“. Naravno, ta pisanju su bila daleko od istine. Navijači iz Engleske, stigli su u Sarajevo za koje su konstantovali da je „raj na zemlji“ misleći na veoma pristupačne cijene u našem glavnom gradu.

Historijska utakmica

U ovoj sada već sa pravo možemo reći historijskoj utakmici za Željezničar nastupili su:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kenan Hasagić, Adin Mulaosmanović, Edis Mulalić, Haris Alihodžić, Sanjin Mešić (81’ Denis Mudrinić), Denis Karić, Sanel Jahić (71’ Mirzet Alagić), Almir Čosić (88’ Sanjin Radonja), Sead Seferović, Almir Gredić, Jure Guvo.

Za goste iz Engleske, ekipu Newcastlea, koja je tokom ovih godina bila na vrhuncu svoje snage igrali su:

Shay Given, Aaron Hughes, Nikoláos Dabízas (88’ Wayne Quinn), Titus Bramble, Olivier Bernard, Nolberto Solano, Jermaine Jenas, Kieron Dyer, Hugo Miguel Ferreira Gomes Viana (88’ Robert Elliott), Alan Shearer, Lomana Lua Lua (81’ Shola Ameobi).

Naravno najveća zvijezda ove ekipe bio je Alan Shearer, međutim i svi ostali igrači dobro su bili poznati našoj javnosti posebno Hugo Viana, Lomana Lua Lua, Shola Ameobi, Shay Given i Kieron Dyer.

Upravo Kieron Dyer bio je strijelac jedinog pogotka na ovom susretu koji je završen pobjedom gostiju 0:1. Ipak, Željezničar se pokazao kao veoma respektabilan protivnik kojem je poništen jedan pogodak na početku susreta. Bilo kako bilo, grad Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina imala je priliku uživati u ovom istinskom spektaklu koji se na današnji dan 2002. odigrao u našem glavnom gradu.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top