Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Sarajevu promovisan alpinistički vodič ‘Velež’

U Sarajevu promovisan alpinistički vodič ‘Velež’

Alpinistički vodič “Velež”, knjiga koja je obuhvatila uspone i hronologiju penjanja na ovu bh. planinu u proteklih 50 godina, promovisan je večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Autori knjige su Dragan Ilić i dr. Emira Hukić, moderator promocije bio je alpinista i novinar Zehrudin Isaković, a promotori Muhamed Šišić, Muhamed Gafić i Redžep Grabus.

 Promocija u prekrasnoj sarajevskoj Vijećnici

Kako je kazao jedan od autora knjige Dragan Ilić, Alpinistički vodič “Velež” je ujedno hronika uspona, detaljno razrađenih pristupa, te obiluje mnogim informacijama o samoj planini danas, ali i pedeset godina unazad.

– Ideja o nastanku vodiča nastala je nekoliko godina prije ratnih dešavanja u BiH, ali na žalost tada nismo imali vremena da napravimo takvu knjigu. Dvadesetak godina poslije rata Velež nije niko posjećivao, a tek 2015. godine Redžep Grabus je započeo akcije obnavljanja staza prema Veležu. Ubrzo se obnovila ideja o stvaranju vodiča za Velež. Danas je dio staza sređen, održavaju se alpinistički kampovi, a ove godine na Veležu smo imali i međunarodni skup alpinista – objasnio je Ilić.

Vjeruje da će Alpinistički vodič očuvati sjećanje na pionirske uspone na Velež, ali i vratiti ljubitelje planinarstva na planinu koja za takve aktivnosti ima odlične uslove.

Zehrudin Isaković je podsjetio da je stjenovita barijera planine Velež sa svojih 14 kilometara dužine i od 200 do 400 metara visine, jedna od najdužih i najfascinatnijih na Balkanu, te da su osamdesetih godina prošlog stoljeća alpinisti penjali prve smjerove u barijeri Veleža, ponajviše u centralnom dijelu koji se zove Botin.

Alpinistički vodič “Velež” obiluje stručnim komentarima, opisima, prilozima i fotografijama. Posebnu i dodatnu vrijednost daju mu i tekstovi ključnih penjačkih aktera Veležove stjenovite barijere – Stipe Božića, Muhameda Šišića, Mukrima Šišića, Bojana Pollaka i Zehrudina Isakovića.

Pokrovitelj predstavljanja vodiča je Grad Sarajevo, a organizator Planinarsko društvo “Treskavica”.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top