Vijesti iz zemlje

U Sarajevu otvorena izložba pod nazivom „Umjetnost restauracije“

- Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 38. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", uz podršku Instituta "Yunus Emre", a za posjetioce će biti otvorena do kraja festivala

U prostorijama Instituta “Yunus Emre” Sarajevo otvorena je izložba konzervacije i restauracije koja nosi naziv “Umjetnost restauracije”, a koja je otvorena u sklopu Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učesnici izložbe su prof. dr. Ćazim Hadžimejlić sa studentima Konzervacije i Restauracije Ajlom Alijagić, Ajlom Fazlić, Azrom Hasković, Elhom Dedić, Lamijom Avdić, Jasminom Hrustanović, Anđelom Aćimović, Nejrom Ljubuškić, Ebibom Huseinagićem i Kenanom Alađuzom.

Na izložbi su prezentirani konzervatorsko-restauratorski radovi prof. dr. Ćazima Hadžimejlića i njegovih studenata koji su zvanje magistra konzervacije i restauracije, po prvi put u historiji, stekli u Bosni i Hercegovini u okviru interdisciplinarnog studija konzervacije i restauracije Univerziteta u Sarajevu (Akademija likovnih umjetnosti, Prirodno-matematički i Arhitektonski fakultet).

Kako je saopćeno iz turskog kulturnog Instituta “Yunus Emre”, konzervatorsko-restauratorsko djelovanje na kulturnoj baštini ima za cilj da produži život kulturnom naslijeđu i da, ako je moguće, učini jasnim njegove umjetničke u historijske poruke, bez gubljenja autentičnosti i značenja.

Konzervacija predstavlja direktno djelovanje u svrhu stabilizacije stanja i usporavanja daljnjeg propadanja kulturne baštine, a restauracija se, pak, odnosi na direktne aktivnosti na baštini koja je oštećena ili uništena. Cilj restauratorskih aktivnosti jeste olakšati percipiranje, vrednovanje i razumijevanje kulturne baštine, istodobno poštujuću, koliko god je to moguće, njene estetske, historijske i fizičke osobine.

Konzervacija i restauracija podrazumijeva intervencije različitih nivoa. Koji nivo intervencija će biti primijenjen ovisi o fizičkom stanju objekta, uzrocima propadanja, kao i okolini kulturnog dobra u kojem će biti postavljeno nakon konzervacije i restauracije, te se stoga svaki slučaj mora individualno razmatrati, uzimajući u obzir sve činjenice.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 38. Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”, uz podršku Instituta “Yunus Emre”, a za posjetioce će biti otvorena do kraja festivala.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button