Vijesti iz zemlje

U Mostaru proučena šesta hafiska dova

Predsjednik komisije za hifz Rijaseta IZ BiH hafiz Ismet ef. Spahić u subotu 14.12.2013.g. je u džamiji „Bosanski mudžahidi“, nakon proučene hafiske dove uručio diplomu novoj mostarskoj hafizi Mineli Šarić Gološ.Ovo je bila šesta je hafiska dova u Mostaru nakon agresije na našu zemlju. Minela je rođena 1982. godine u Čapljini. Završila je tri razreda Karađoz-begove medrese u Mostaru dok je četvrti završila kao vanredni učeniku u Gazi Husrev- begovoj medresi. Cijeli Kur’an napamet je naučila 2009.g. Pred komisijom za hifz prošle godine verificirala je svoje znanje najprije u Meki a potom i pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH. Minela je supruga hafiza Dževada Gološa i sestra hafiza Nezira Šarića. 

Prigodnim govorima na svečanosti prisutnima su se obratili direktor Karađoz-begove medrese Seid ef. Eminović, mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i hafiz Ismet ef. Spahić. Muftija Smajkić  posebno je akcentirao raskošnu tradiciju i intelektualni ambijent koji je krasio Mostar kroz historiju, sve do Drugog svjetskog rata. Podsjetio je i na represije režima koje su vladale u doba komunističke vladavine. U Mostaru je, kako je istakao, pored njega u jednoj epohi radio još samo jedan imam. „Mi nastavljamo raditi na oživljavanju naših duhovnih vrijednosti koje će nas učiniti jakim da opstanemo na ovim prostorima i da očuvamo naš din“, kazao je Muftija Smajkić 

Govoreći o značaju hifza Spahić je rekao kako muslimani nemaju nikakva opravdanja da ne uče Kur’an i da Kur’anu ne podučavaju svoju djecu. „Pred dragim Bogom nećemo imati opravdanje što nismo učili Kur’an. Ova naša hafiza, Minela je sve nas na komisiji oduževila svojim poznavajem Kur’ana. Ona odgaja četvero djece i opet je naučila Kur’an. A neka naša djeca ni elhama ne znaju. Nećemo imati opravdana na Sudnjem danu za to“, podsjetio je hafiz Spahić.   

Hafiz Spahić je komentirao i aktuelne društveno političke prilike u BiH u kojima, kako je kazao, dušmani hoće da dovrše ono što nisu mogli u ratu. „Ako žele Bošnjaci da se održe na nogama čvrsto se moraju prihvatiti iskrene vjere i moliti Allaha za pomoć, jer tamo gdje nema čvrste vjere nema ni Božije pomoći“, pojasnio je hafiz Spahić.

Prije Minele Šarić Gološ hafiske dove u Mostaru proučene su Eminu Tucoviću, Seniji Drljević, Mahiru Ramiću, Dževadu Gološu, Neziru Šariću i Esmi Mezit. U Mostaru rade kura hafiz Armin Abaza, Indira Tulek, mr. Lejla Boškailo – Obradović, Elmedin Karaman.

H.E.

rijaset.ba

Povezani članci

Back to top button