Kolumne i intervjui

Tragom ukradenih/zaklanih konja u Visokom: Jedemo li halal hranu?

Prije nekoliko dana bili smo svjedoci kako je na nekom otpadu u Visokom pronađeno nekoliko konjskih kopita i glava. Pretpostavlja se da je meso završilo negdje u mesarama. 

Piše: Resul Alić

Sve više se o sličnim situacijama govori u posljednje vrijeme. Također nam se nerijetko po tržnim centrima nudi meso po veoma niskim cijenama, a za čije porijeklo uopće ne znamo. Svjedoci smo i vijesti koja se pojavila na internetu kako u nekim proizvodima ima svinjskog želatina, što neke kompanije ne skrivaju i potvrđuju kao istinito.

Stoga danas želim postaviti pitanje: Koliko mi kao muslimani zaista vodimo brigu o tome da li konzumiramo halal proizvode, koliko smo spremni i koliko hrabrosti imamo da pri ulasku u mesnicu upitamo da li se radi o halal mesu, koliko smo spremni žrtvovati vremena prilikom kupovine u tržnim centrima tragajući za halal proizvodima?

Poslanik, a.s., objašnjavajući muslimanima halal i haram je kazao: „Halal je jasan i haram je jasan, a između njih su sumnjive stvari, koje mnogi ljudi ne poznaju…” Prema tome, kao muslimani obavezni smo da koristimo isključivo halal proizvode, zabranjena nam je upotreba haram proizvoda, a preporučeno nam je da izbjegavamo sumnjive proizvode. Allah, dž.š., zabranio je ljudima da na Zemlji čine fesad-nered. Naredio nam je da živimo čistim životom i da sebe i svoje porodice hranimo čistom hranom. Čistu i zdravu hranu Allah, dž.š., učinio nam je halalom. Ono što je Allah, dž.š., učinio haramom to je nedopustivo za ishranu, nezdravo je i štetno po zdravlje ljudi. Sve više je primijetno da i neki nemuslimani počinju konzumirati proizvode koji su halal.

Danas je poseban problem za nas meso i mesni proizvodi. Halal meso je meso od onih životinja koje su dozvoljene po islamskim propisima, uz uslov da su pravilno hranjene i da su zaklane uz spominjanje imena Allaha, dž.š.

Jasna je kur’anska uputa u kojoj Allah, dž.š., kaže:
وَلاَ تَأْكُلُواْ مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللّهِ عَلَيْهِ وَإِنَّهُ لَفِسْقٌ
“Ne jedite (od mesa) ono pri čijem klanju nije spomenuto Allahovo ime. To je, uistinu, grijeh.”

Ovaj kur’anski ajet jasno naglašava obavezu spominjanja imena Allah, dž.š., prilikom klanja, i ne samo da zabranjuje konzumiranje mesa životinje pri čijem klanju je to izostavljeno, nego dodaje još i “To je, uistinu, grijeh.”

Da bi proizvod od mesa bio halal nije dovoljno samo da sadrži u sebi halal meso, već i sve sirovine koje ulaze u njegov sastav, ali i postupci prilikom proizvodnje moraju zadovoljavati propise Šerijata. Vrlo često u proizvodima od mesa mogu se naći sastojici koji nisu dozvoljeni poput: mesa zabranjenih životinja, zabranjeni aditivi, svinjska crijeva, krv i drugo.Također je sve više u upotrebi koncentrat i koštano brašno koje se daje prilikom ishrane životinjama, a poznato je da ti sastojci sadrže svinjsku mast, različite hormone, a ponekad i klaonički otpad, te meso uginulih životinja. Sve ovo uzrokuje bolesti poput kravljeg ludila i druge bolesti životinja koje se prenose na ljude.

Jedan ashab po imenu Rafi ibn Hadidž, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: „Ako oštrim predmetom pustite krv (životinji) u mlazu, i ako je pri tome spomenuto Allahovo ime, jedite od nje!“ Jasna je uputa Poslanika, a.s.: nema ubijanja pištoljem, maljem i sličnim predmetima kao što se dešavalo da pojedinci prilikom klanja kurbana prvo onesvijeste životinju pa onda je prikolju, što islamom nije dozvoljeno. Olahko se shvata obaveza spominjanja imena Allaha, dž.š., prilikom klanja, pa vrlo često možemo čuti od pojedinaca kako kažu da to i nije toliko važno. Imam Šafi veli: „Ako musliman zaboravi spomenuti Allaha pri klanju, meso životinje je halal. Ali ako to izostavi, olahko shvatajući obavezu, meso neće biti halal.“

Ashabi su jedne prilike Poslanik, a.s., upitali: „Allahov Poslaniče, Allah je zabranio strvinu, pa šta nam je dozvoljeno od životinja koje ulove naši psi?“ Tada je objavljen kur’anski ajet sure Maide u kojem stoji:
يَسْأَلُونَكَ مَاذَا أُحِلَّ لَهُمْ
„I pitaju te šta im se dozvoljava (od hrane).

قُلْ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَمَا عَلَّمْتُم مِّنَ الْجَوَارِحِ مُكَلِّبِينَ تُعَلِّمُونَهُنَّ مِمَّا عَلَّمَكُمُ اللّهُ

Reci: dozvoljava vam se sve ono što je dobro i čisto i ono što vam ulove životinje vaše koje ste lovu podučili, onako kako je Allah vas podučio.

فَكُلُواْ مِمَّا أَمْسَكْنَ عَلَيْكُمْ وَاذْكُرُواْ اسْمَ اللّهِ عَلَيْهِ
Jedite od onoga što vam one ulove i spomenite pri tome Allahovo ime,

وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ سَرِيعُ الْحِسَابِ
i bojte se Allaha, jer Allah, zaista, brzo sviđa račune.“

Koliko je važno spominjanaje Allahova imena, objašnjavajući ovaj ajet Poslanik, a.s., je rekao: „Kad puštaš svog psa, spomeni Allahovo ime, pa ako ti nešto uhvati, a ti to zatekneš živo-zakolji to i jedi.“

Zbog svega navedenog naša obaveza je da povedemo računa o tome šta konzumiramo i šta dajemo svojoj djeci da jedu i piju. Allah, dž.š., jasno upozorava vjernike da ne smiju konzumirati haram i da izbjegavaju sve što je sumnjivo.

Prilikom ulaska u mesaru i prodavnicu tražimo halal proizvode. Ako nam mesar odgovori da meso jeste halal, pa i dalje u to sumnjamo, onda prilikom jedenja tog mesa spomenimo Allahovo ime kako nas podučava sljedeća predaja:

Aiša, r.a., prenosi da su neki ashabi rekli Poslaniku, a.s.: „Neki ljudi, koji su nedavno primili islam, nam donose meso, a mi ne znamo da li je pri klanju spomenuto Allahovo ime ili nije?“ Poslanik, a.s., im reče: „Vi spomenite Allahovo ime i jedite.“ Islamska zajednica u BiH osnovala je i pokrenula AGENCIJU ZA CERTIFICIRANJE HALAL KVALITETE, čiji je osnovni zadatak da provjerava sadržaj prehrambenih i drugih proizvoda, način proizvodnje i da odobri njihovo deklarisanje kao halal proizvoda. Tako se na mnogim prehrambenim proizvodima u prodavnicama može naći znak u obliku mjeseca u kojem piše „halal“.

Gospodaru naš, sačuvaj nas i naše porodice od harama, naše nam grijehe oprosti, jer Ti si Onaj koji mnogo prašta i voli praštati!!!

preporod.com

Povezani članci

Back to top button