Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Ako nemate jak želudac, preskočite ovaj tekst: Šest odvratnih činjenica o ‘brzoj’ hrani

Ako nemate jak želudac, preskočite ovaj tekst: Šest odvratnih činjenica o ‘brzoj’ hrani

Ukoliko se spremate da jedete, a nemate jak želudac, preskočite ovaj tekst jer više nećete gledati hranu istim očima.

1. Prosječni posjetilac fast food restorana godišnje pojede 12 stidnih dlaka

Dakle, više ne treba da se sekirate ako pronađete dugu crnu vlas kose u obroku. Bar znate da je sa glave i našli ste je. Među nepozvanim gostima u hrani redovno se nađu i stidne dlake. Ne razmišljajte kako su tu dospjele. Samo se molite da baš vas ne zapadnu.

2. Hot dog ili čudan način prerade mesa

Prije nego što viršla dobije onaj svoj čuveni izgled, ona podsjeća na neku odvratnu, ljigavu ružičastu pastu.

Ta pasta se dobija procesom koji se naziva mehanička separacija, što je brz i jeftin način da se iz "mesa" izbace ostaci kostiju, hrskavica i ostali elementi koje ne želite da vidite u hrani. Pri završetku procesa, hrana bude prepuna bakterija, što se rješava "kupanjem" grozne paste velikom količinom amonijaka. Na kraju joj se dodaju brojni vještački pojačivači ukusa i boje kako bi ponovo ličila na meso koje je nekada bila.

3. Zašto gumene bombone tako lijepo sijaju?

Odgovor je šelak, prirodni nusprodukt koji proizvode insekti, a koristi se kao vezivo za lakove. U prehrambenoj industriji dodaje se gumenim i žele bombonama za "visoki sjaj". Inače, šelak je izmet tajlandskog insekta, ali nećemo sada o tome.

4. Šejk od jagode sadrži više od 50 aditiva

Izgleda da su prave jagode veoma skupe, pa su kompanije našle zgodnije rješenje. Naime, u šejkove se ubace kojekakvi vještački dodaci koji imitiraju ukus pravog voća. Neke od tih hemikalija su etil acetat koji se koristi u građevinskoj i hemijskoj industriji, fenetil alkohol koji je čest sastojak eteričnih ulja, ali i pojedine vrste razređivača. Jeste li za šejk?

 

5. Salata u fast food restoranu? Bolje antifriz

Osim što nisu baš kao što bi trebalo da budu niskokalorične (zbog raznih umaka i aditiva), salate u restoranima brze hrane sadrže i glicerol. Hemijski sastojak, koji je sastavni dio antifriza, produžava rok trajanja i hrskavost salatama koje kupujemo sa željom da pojedemo nešto zdravo.

6. A zakleli biste se da je to sir

Svi proizvodi koji se prodaju kao pasterizovani sirni proizvodi u sebi sadrže aditive, hemikalije i pojačivače ukusa koji čine 49% ukupne mase tog proizvoda. Rezultat toga su jeftini proizvodi koji odlično imitiraju prirodni sir, a u sebi sadrže tek 51% pravog sira. Taman dovoljno da ih njihovi proizvođači reklamiraju kao takve. Dakle, nije to sir, to je nešto što podsjeća na sir.

poljoprivreda.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top