Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Mostaru promovirana knjiga „Hutba- svjedok vremena“ Šefik ef. Čavčića

U Mostaru promovirana knjiga „Hutba- svjedok vremena“ Šefik ef. Čavčića

U okviru programa obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. u  Mostaru je u petak večer 10. januara 2014. godine promovirana zbirka hutbi Šefik ef. Čavčiča, imama džemata Zalik pod nazivom „Hutbe-Svjedok vremena“ . Knjigu su promovirali mostarski muftija h Seid ef. Smajkić, prof.dr. Smail Klarić i glavni imam Medžlisa Mostar Salem ef. Dedović.

Glavni imam se u svom obraćanju osvrnuo na historijsko-kulturološki kontekst izgradnje džemata u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u proteklih 17 godina postojanja ovog džemata u čemu su važan faktor bile i hutbe Šefik ef. Čavčića.  Izbori tema u hutbama na svojevrstan način govore i o društveno-moralnom ambijentu  kroz koje su prolazili muslimani u Mostaru posljednjih godina. U knjigu su uvrštene 54 hutbe koje je Šefik ef. održao na džuma i bajram namazima.

„Imami u Bosni i Hercegovini imaju mnogo širi krug djelovanja u odnosu na svoj profesionalnu ulogu. Svašta  bi se dešavalo da oni nisu upozoravali na raznorazne opasnosti“, ocijenio je prof.dr. Klarić. Govoreći iz ugla džematlije, koji je imao priliku prisustvovati većini Čavčićevih hutbi prof. Klarić ja istakao kako je veoma zadovoljan zaključcima i porukama koje je kao krajnju poruku upućivao ef. Čavčič. „Ef. Čavčić je iznio dosta lijepih poruka iz Kur'ana, vrlo lahkim i razumljivim jezikom, prilagođenim svim uzrastima.“, kazao je prof. Klarić. Konstatirajući kako ef. Čavčić, pored visokog stepena kompetentnosti, ima i zavidno životno, vjerničko iskustvo prof. Klarić je rekao kako će ova zbirka hutbi poslužiti i kao putokaz i kao emanet  generacijama koje dolaze.

„Zbirka hutbi Šefik ef. Čavčića pomoći će nam da sebi približimo lik i djelo posljednjeg Božijeg poslanika Muahmeda a.s. i svu raskoš, tolerantnost i ljubav kojoj nas islam uči, kako bismo savladili sve barijere koje su pred nama i kako bismo uspostavili ravnoteži neophodnu za normalan život“, na početku svog obraćanja kazao je muftija mostarski Seid ef. Smajkić. On je Čavčićevu zbirku hutbi analizirao u svjetlu kur'anskog ajeta koji donosi imperativ tumačenja uzvišenih istina islama i koji jasno opcrtava ulogu tumača vjere na tom polju misijskog djelovanja.  Ovaj ajet podrazumijeva tačnost, dosljednost, kompetentnost, cjelovitost i istrajnost robovanja i pokoravanja samo Bogu.

„Imajući sve to na umu Šefik ef., shodno prilikama i mogućnostima, je izvršio tu vrstu svog emaneta, što dovoljno potvrđuje i ovaj večerašnji skup“, kazao je muftija Smajkić.   

Šefik ef. Čavčić u svom obraćanju je pojasnio značaj i ulogu džume-namaza i muslimanskoj kulturi i tradiciji. „Ovu knjigu posvećujem svim imamima i hatibima koji su držali hutbe u Mostaru, a želja mi je da poruke islama dođu i do onih koji, iz nekih razloga, ne dolaze u džamiju“, kazao je ef. Čavčić.  

muftijstvo-mostarsko.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com