Vijesti iz zemlje

U Mostaru obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara

- Delegacije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara zajedno sa građanima odali su počast trojici italijanskih novinara stradalih tokom rata u ovom gradu

Delegacije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara zajedno sa građanima odali su počast trojici italijanskih novinara stradalih tokom rata u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o Marcu Luchettiju, Dariju D’Angelu i Alessandru Otiju, sa televizije RAI, koji su poginuli dok su pravili film o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. Stradali su od granate HVO-a, a na mjestu pogibije nakon rata je otkrivena spomen ploča. Na ovom mjestu ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza i gradonačelnik Mostara Mario Kordić položili su cvijeće i prisjetili se hrabrih medijskih radnika.

“Oni su samo željeli prikazati kako žive djeca u ratom zahvaćenim područjima. Sa konvojem humanitarne pomoći ušli su tad na istočnu obalu Mostara. Bio je dogovoren prekid vatre, međutim to nije ispoštovano. Snimajući, našli su se pod vatrom granata, a jedna od njih ih je nažalost usmrtila. S njima je bio dječak Zlatko Omanović koga su svojim tijelima zaštitili i tako mu spasili život. I Zlatko je bio prvo dijete kojem je pomogla kasnije osnovana fondacija koja nosi njihova imena”, rekao je okupljenima ambasador Di Ruzza.

Napomenuo je da su novinari bili iznimno hrabri i veliki profesionalci, te da su htjeli ukazati na užase rata i bespotrebne podjele.

“Tim zadatkom oni su radili misiju koja je bila važna za cjelokupnu populaciju. Italijani su tokom rata pomagali svima u Bosni i Hercegovini. Naši prijatelji to dobro znaju”, dodao je.

Posebno ga je obradovalo prisustvo gradonačelnika Marija Kordića na današnjem obilježavanju.

“Naše poruke neka budu inspiracija svima koji rade na pomirenju u ovoj zemlji. Znamo da je politička situacija kompleksna, ali sve ovo ulijeva nadu u bolje sutra. Demokratija i suživot vratili su se u Mostar i to je najvažnije”, istakao je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Di Ruzza.

I gradonačelnik Kordić je u obraćanju istakao hrabrost italijanskih novinara i njihovu, nažalost, veliku žrtvu.

“Tužan sam jer se ponovo prisjećamo apsurda rata i svega lošeg što se u našem gradu desilo u tom vremenu. Rat je strašna stvar, a još strašnije je stradanje civila i djece. Težak je to gubitak i za Italiju i za nas. Divimo se njihovoj hrabrosti i žalimo zbog života. Danas šaljemo poruke ljubavi i mira”, izjavio je Kordić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button