Vijesti iz svijeta

U kojoj evropskoj državi živi najviše muslimana?

Znate li u kojoj europskoj zemlji živi 16 miliona muslimana? Ne, to nije Francuska, tamo ima pet miliona muslimana, u Njemačkoj četiri, a u Velikoj Britaniji tri miliona muslimana

Europska zemlja s najviše muslimana je Rusija, naravno, ako izuzmemo Tursku čiji veći dio ionako geografski pripada Aziji.

A znate li koji europski grad je dom za 1,5 do 2 miliona muslimana te, prema nezvaničnim podacima, još dva miliona muslimanskih migranata? Naravno, Moskva, u kojoj su muslimani brojniji nego u Parizu (1,5 miliona muslimana) i Londonu (milion muslimana), opet ako se izuzme Istanbul.

Znate li u kojoj europskoj zemlji ima osam hiljada džamija? Ako ste rekli Rusija – pogodili ste.

Da, zemlja s najvećim brojem muslimana i džamija u Europi je Rusija.

Sve ove podatke objavio je češki aktivista za ljudska prava Juraj Mesík i pritom postavio pitanje: Zašto se u EU plaše muslimana čije učešće u ukupnom stanovništvu iznosi 3,8 posto, dok u Rusiji čine 12-15 procenata populacije. Paradoksalno, Europljane islamom plaše čak i neki ekstremisti iz Rusije.

Mesík je sve ove teze objavio u svjetlu islamofobije koja vlada u Slovačkoj i podsjetio da je prije nepune dvije godine u Moskvi otvorena džamija za 10 hiljada vjernika – dvostruko više nego što može primiti katedrala Svete Elizabete u Košicama, najveća katolička bogomolja u Slovačkoj.

Mesík piše da je Moskva metropola s najvećim brojem muslimana, ali moskovska regija nije najmnogoljudnija muslimanska u Rusiji.

U Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu na sjeveru Kavkaza, kao i na obali Kaspijskog mora, muslimani čine 90 i više procenata stanovništva. U Tatarstanu i Baškoristanu udio muslimana u ukupnom broju stanovnika premašuje 50 posto.

Kome onda treba histerična kampanja “protiv islamizacije Slovačke” pita se u svom tekstu Juraj Mesík?

freshpress.info

Povezani članci

Back to top button