Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > „U devet u krevet“ je prekasno, ako želite zdravu i sretnu djecu

„U devet u krevet“ je prekasno, ako želite zdravu i sretnu djecu

Djecu uvijek šaljem na spavanje u 19.30. Zbog toga su sretnija, a možda čak i pametnija i zdravija.

“Bliži se ljeto, što znači da ću uskoro postati ono čudovište od roditelja koje odvlači svoju djecu sa društvenih dešavanja nekoliko sati prije nego što to urade drugi roditelji,” piše Melinda Vener Mojer.

Njeni klinci od dvije i pet godina svakodnevno odlaze na spavanje između 19 i 19.30. Sretnija su i veselija ako rano idu na spavanje, kaže ona, a i naučna istraživanja govore u prilog njenom stavu. Rani odlazak na spavanje blagotovoran je za fizički, emocionalni i kognitivni razvoj. Dobrobit osećaju i roditelji koji imaju vremena da se opuste i obnove živce.

Djeca danas ne spavaju dovoljno. Većina roditelja osnovaca dozvoljava im da u krevet odlaze poslije devet uveče. Ali, ako vaše dijete legne sat vremena kasnije nego njegovi vršnjaci, to ne znači da će ono spavati samo sat kraće. Zapravo, što kasnije ono odlazi na spavanje, duže će mu trebati da zaspi. Ne samo da teže zaspu, već se “kasnolegači” i češće bude u toku noći. “Ranolegači” se, s druge strane, ne bude ranije, već ušparaju prosječno 27 minuta sna više svake noći.

Ali, nije u pitanju samo količina sna, već i njegov tajming. Obnavljajući san je onaj večernji, i ako djeca kasno legnu, preskočiće taj vremenski prozor kada mogu da izvuku najveću korist od spavanja.

Odmorna djeca drugačije se ponašaju nego nenaspavana. Nastavnici su, ne znajući koliko je ko spavao, naspavanu djecu ocjenili kao smireniju i prijatniju. Jedno istraživanje pokazalo je da četiri uzastopna ranija odlaska na spavanje, poboljšavaju pamćenje i pažnju kod djece uzrasta od 8 do 12 godina. Od dvogodišnjaka koji ne spavaju dovoljno, pokazalo je drugo istraživanje, češće bivaju osmogodišnjaci sa problemima kao što su agresivnost i deficit pažnje. Kod tinejdžera, više sna znači i manje opasnosti od depresije.
I gojaznost je jedan od problema sa kojim se suočavaju nenaspavana djeca. Zapravo, čak i djeca koja spavaju dovoljno sati, ali liježu i ustaju kasnije, pod većim su rizikom da budu gojazna. Biološki sat mora da se poštuje, a naučnici kažu da pomijeranje odlaska u krevet utiče na lučenje hormona leptina i grelina, koji regulišu apetit i osjećaj gladi.

Kako odrediti idealno vrijeme za odlazak djeteta u krevet?

Najbolji način, kažu stručnjaci, je da pažljivo pratite ponašanje djeteta između 16 i 18 sati kod predškolaca, ili 17 i 19 sati kod školaraca. Da li su razigrani ili zlovoljni i nervozni? Ako vidite znakove umora, znači da treba da počnete sa ranijim slanjem u krevet.
Dobra metoda je da počnete da ih stavljate na spavanje 20 minuta ranije nekoliko dana za redom. Ako lahko zaspu, to je znak da im treba promijeniti raspored za stalno.
Pobrinite se da im ograničite gledanje televizije i igranje na telefonima prije spavanja, kako ne bi imali loš san.

Ako vam se dijete prerano budi?

Nemojte napraviti grešku i pomjerati odlazak na spavanje za kasnije. Vaše dijete nije leglo prerano, već vjerovatno prekasno! Kada su djeca premorena, tijelo im luči hormone kao što su kortizol, adrenalin i noradrenalin, što im daje dodatnu energiju da izdrže bez sna, ali im oteževa da se naspavaju dovoljno dugo ujutro. Roditelji ranoranilaca su skeptični kada im se predloži da djecu u krevet pošalju još ranije ali vrlo brzo shvate da im djeca konačno spavaju duže.

Sve je to lijepo, ali kako sprovesti u djelo?

Zaista, kako se prilagoditi lijeganju djece u sedam kad obaveze često to ne dozvoljavaju? Stručnjaci kažu da morate praviti ustupke i boriti se za svaku minutu Ako ne možete da pomjerite odlazak u krevet za sat vremena unaprijed, možda možete za bar 20 minuta, a i to će djetetu mnogo značiti. Izračunajte samo koliko je to dodatnih minuta sna na godišnjem nivou!
Naravno, pripremite se i na to da vas nazivaju “krutim” i da budete uskraćeni za društveni život u večernjim satima, osim ako nemate bebisiterku. Ali, ako želite dijete koje ima prijatniju narav i koje bolje uči, to je žrtva koju ćete morati da podnesete.
Izvor: Slate

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top