Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U Bihaću održana konferencija o ekonomskom potencijalu bh. dijaspore

U Bihaću održana konferencija o ekonomskom potencijalu bh. dijaspore

U Bihaću je održana konferencija “Bosanskohercegovačka izvrsnost – uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine” koju su organizovali Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona uz podršku USAID Projekta “Diaspora Invest”. Partneri na konferenciji bili su Privredna komora Unsko-sanskog kantona, BH Futures Fondacija, Turistički klaster “Una“, WWF Adria „Zaštićenim područjima za prirodu i ljude“, prenosi diasporainvest.ba.

“Kompanije koje su pokrenute od investitora iz dijaspore uključuju najbolje svjetske prakse, gotovo u potpunosti su orijentisane na izvoz, te Bosanci i Hercegovci donose investicije u gradove iz kojih vode porijeklo. To je dobra vijest i za Bihać, i za Unsko-sanski kanton, zato vjerujem da će današnja diskusija ohrabriti napredak na ovom polju”,zaključio je Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

“Naši ljudi u svijetu su poznati kao radišni i obrazovani. S ovom konferencijom želimo otvoriti vrata za nove investicije i pozvati naše ljude da ovdje ostvare svoje snove i ideje”, kazala je konzulica BiH u Australiji Đemila Talić-Gabriel.

Konferencija je okupila preko stotinu učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta, a ključne teme skupa su potencijal bh. dijaspore te šanse za investicije u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top