Vijesti iz zemlje

Twitter i Google uklanjat će sadržaj kojim se negira Genocid u Srebrenici

U odgovoru Googlea, pod čijim okriljem je video platforma YouTube, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje. Slično poručuju i iz Twittera. Prema riječima portparola ove društvene mreže, govoru i porukama mreže "nema apsolutno nikakvog mjesta na Twitteru"

Kompanije Twitter i Google poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa, da imaju namjeru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada nedavno je uputio zahtjev tehnološkim gigantima Twitter i YouTube da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Direktor kanadskog Instituta Emir Ramić kazao je da IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama i da najviše objava u kojima se vrijeđaju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije, ali da ih ima i iz Rusije, Francuske i drugih država.

IGK još nije dobio odgovore na zahtjev koji je 30. jula 2021. uputio ovim društvenim mrežama, ali Ramić, kaže, nada se pozitivnom odgovoru “jer su obje socijalne mreže već ranije uklanjale neke sadržaje koji zadiru u mržnju prema drugom i drugačijem i koji vrijeđaju žrtve holokausta, i u pojedinačnim slučajevima i žrtve genocida u Srebrenici”.

Kompanije Twitter i YouTube u vezi sa zahtjevom Instituta za istraživanje genocida za RSE kažu da imaju jasno ustanovljenu politiku koja “sankcionira svaki govor mržnje”.

U odgovoru Googlea, pod čijim okriljem je video platforma YouTube, kažu da će uklanjati sve sadržaje koji krše već ustanovljena pravila kompanije o širenju govora mržnje.

“Imamo jasnu i uspostavljenu politiku u vezi s govorom mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentirane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici. Ako se utvrdi da sadržaj krši ove smjernice, mi ćemo ga ukloniti”, navodi se u odgovoru portparola YouTube za RSE.

Slično poručuju i iz Twittera. Prema riječima portparola ove društvene mreže, govoru i porukama mreže “nema apsolutno nikakvog mjesta na Twitteru”.

“Naša Politika mržnje zabranjuje širok spektar ponašanja. To uključuje targetiranje pojedinaca s uvredljivim namjerama, pozivanje na nasilne događaje, vrstu nasilja gdje su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gdje se pokušava poricanje odnosno minimiziranje takvih događaja. Također, imamo snažnu politiku u slučajevima glorificiranja politike nasilja i preduzimamo mjere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid”, navodi se u dopisu portparola Twittera za RSE.

Stav.ba

Povezani članci

Back to top button