Ekonomija

Devet puta više nego lani: Turisti iz Emirata apsolutni hit u BiH

Turisti iz arapskih zamlja oživjeli su turistički promet u Bosni i Hercegovini u ovoj godini, a apsolutni hit su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvještava Indikator.ba.

Statistički podaci pokazuju izvanredan porast u broju dolazaka i broju ostvarenih noćenja turista iz te države uprkos pandemiji Covid-19 i globalnoj krizi u oblasti turizma.

Turisti iz ove zemlje su za šest mjeeci ove godine ostvarili 16.856 dolazaka i 44.120 noćenja, što je devet puta više nego prošle godine. U Bosni i Hercegovini se prosječno zadržavaju 2,6 dana.

Po broju dolazaka, turisti iz UAE postali su treći najbrojniji gosti u Bosni i Hercegovini – odmah iza posjetilaca iz Srbije i Hrvatske.

Rastu broja turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata doprinosi činjenica da su oslobođeni obaveze pribavljanja vize za Bosnu i Hercegovinu.
Međutim, poznato je da državljani UAE putuju isključivo sa svojim pomoćnim osobljem, koje u pravilu nema državljanstvo, već posjeduje rezidencijalnu vizu, odnosno dozvolu boravka u određenoj državi. Sa takvim statusom, za boravak u BiH moraju pribaviti vizu, što njihovim poslodavcima predstavlja nepotrebnu komplikaciju.

U nastojanju da se dodatno poveća dolazak turista iz UAE, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je krajem juna zatražila od ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti i komunikacija i prometa BiH vizne olakšice za rezidente UAE-a koji su zaposleni kao pomoćno osoblje kod državljana te države, ali ta inicijativa kao i prije nje odluka o liberalizaciji viznog režima za državljane Saudisjke Arabije nije dobila podršku vlasti.

Osim iz UAE, rast dolazaka turista bilježi se iz drugih arapskih zemalja.
Zahvaljujući brojnim uspostavljenim linijama iz Saudijske Arabije za šest mjeseci 2021. godine iz ove zemlje pristiglo je 5.599 turista što je gotovo 4 puta više nego lani. Više nego dvostruko povećanje posjeta turista bilježi se iz Kuvajta (1.376 dolazaka) Omana (1072 dolaska) a čak trostruko više iz Katara (900).

Arapski turisti osim što borave u Sarajevu, obilaze i druge dijelove zemlje, a najčešće idu u Krajinu koja ih privlači prirodnim ljepotama.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button