Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Tvoj život je onakav kakva su i tvoja razmišljanja

Tvoj život je onakav kakva su i tvoja razmišljanja

     Pametan čovjek svjestan je da ispravno poimanje života vodi ka sreći i smirenosti. Život je isuviše kratak da bi ga on sam još više skraćivao padajući u brige i loša raspoloženja. To je u suprotnosti sa ispravnim shvatnjem života. Niko ne želi da mu život prolazi u brigama i lošem raspoloženju, bio on od onih koji čine dobro ili od griješnika, samo što je vjernik ubijeđen da će mu zbog vjerovanja biti uvećano blagostanje i da će od toga imati korist na ovome, ali i na onom svijetu.

     Čovjek koji se nađe u neprilici ili se boji da će ga nešto loše zadesiti, treba usporediti tu nedaću sa blagodatima koje već posjeduje – bilo da se radi o blagodatima vjere ili pak o dunjalučkim dobrima. Tako će mu postati jasno koliko samo ima više pri sebi dobra i blagodati nego nedaća koje su ga zadesile.

     Treba usporediti težinu onoga što ga plaši sa bezbrojnim mogućnostima koje mu se nude kao spasonosne. Neka ne dopusti da slabije preovlada nad jačim. Na taj način će nestati njegovih briga i strahova. Tako će čovjek biti u stanju da se privikne na svaku vrstu nesreće i da uloži trud kako bi je predupredio ili ublažio njene efekte ako se već desilo.

     Bitno je imati na umu da podnošenje uznemiravanja od strane drugih ljudi, naročito ako je riječ o ružnom govoru, zapravo, ne šteti tebi, nego onima koji te uznemiravaju, osim u slučaju kada tome budeš pridavao pažnju i prepustio se emocijama da preovladaju tvojim razumom. Dakle, ako se time ne opterećuješ, ništa ti neće nauditi.

     Znaj da je tvoj život uzajamno povezan sa tvojim razmišljanjem, pa ako tvoje misli budu usmjerene na bavljenje korisnim stvarima u vjerskim i ovosvjetskim poslovima, tvoj život će onda biti prijatan i sretan. U svakom drugom slučaju desit će se suprotno.

     Jedan od korisnih savjeta koji ti mogu pomoći da odbaciš brige jeste to da nagradu i zahvalnost ne očekuješ od ljudi, nego isključivo od Allaha, dželle šanuhu. Ako činiš dobro prema onome ko na to ima pravo kod tebe i prema onome ko na to nema pravo, isključivo u ime Allaha, nećeš obraćati pažnju da li će ti ljudi biti zahvalni ili ne. Time ćeš postići stepen najiskrenijih i Allahu najbližih stvorenja za koje On kaže:

“Mi vas samo zarad Allahova lica hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!“ (El-Insan, 9)

     Ovakav stav potvrđuje se u odnosu prema svojoj porodici, djeci i onima s kojima imamo čvrste veze. Onda kada se budeš navikao na nepridavanje pažnje neprijatnostima koje od njih doživljavaš, razrahatit ćeš i sebe i druge.

     Jedan od načina da se postigne spokojnost je da tragaš za vrlinama i radiš po onome što one nalažu. Tako ćeš zanemariti duševne potrebe koje te uznemiruju i vraćaju na stepen onoga ko je propao i nije dostigao te vrijednosti, te slijedi krivi put. Ovo je mudrost. Na kraju ćeš iz nečistog i zamućenog odabrati ono što je čisto i ugodno, a samim tim osjetit ćeš slast i nestat će zamućenost, tuga i mrzovolja.

     Čini korisne stvari i gledaj da ih ostvariš. Nemoj se baviti štetnim stvarima koje će te baciti u brigu i tugu. Traži utočište u smiraju i kocentriši se na važne stvari.

     Od korisnih stvari je obavljenje svih poslova čim prije, kako bi se imalo vremena za poslove koji slijede. Poslovi, ako se ne obavljaju na vrijeme, nagomilavaju, i kao takvi skupa sa poslovima koji dolaze vrše pritisak na čovjeka. Ako poslove izvršavaš na vrijeme, o budućima ćeš imati kada razmisliti i moći ćeš sa punom snagom prionuti na njih.

     Uvijek, izbiraj od korisnih stvari, najkorisnije i nauči se da razlikuješ stvarno korisne stvari od onih kojima tvoja duša teži. U suprotnom ćeš upasti u mrzovoljna stanja, dosadu i neraspoloženje. Ako se to desi, traži za to lijeka u zdravom promišljanju i savjetovanju s učenim, kompetentnim i bogobojaznim. Jer, nećeš se pokajati ukoliko pitaš za savjet. Izučavaj ono što želiš, ali izučavaj sa posvećenošću i preciznošću. Ako u nečemu nađeš svoj interes i odlučiš se na to, osloni se na Allaha, jer, zaista, Allah voli one koji se na Njega oslanjaju.

     Ova kratka poslanica privedena je kraju. Svaka zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova i neka je salavat i selam na našeg Vjerovjesnika Muhammeda, njegovu časnu porodicu i sve njegove ashabe.

Izvor:  Korisna uputstva za sretan život

Autor:  Imam Abdur-Rahman b.

               Nasir es-Sa'di, rhm.

Za Akos.ba priredila:  Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top