Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Turski građevinari drugi na globalnoj sceni, ispred američkih

Turski građevinari drugi na globalnoj sceni, ispred američkih

Turska je druga u svijetu po broju velikih građevinskih kompanija koje grade objekte izvan svoje države, a ispred njih su samo firme iz Kine, prema rezultatima istraživanje magazina Engineering News Record (ENR).

Ukupno 46 turskih kompanija našlo se na listi 250 najvećih na svijetu za 2017. godinu. Kina je i dalje na vrhu, a na trećem mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 36 kompanija.

Pojedinačno najbolje rangirana turska kompanija nalazi na se 36 mjestu – riječ je o firmi Rönesans.

Ova firma, koja se fokusira na Evropu i Rusiju, lani je imala prihode od 4,2 milijarde dolara, od čega je 3,6 milijardi došlo od međunarodnih projekata.

Za njom slijedi kompanija Limak na 68. mjestu. TAV je treći među turskim firmama po međunarodnim ugovorima i nalazi se globalno na 70. mjestu ENR liste.

Ukupno je osam turskih kompanija u top 100. GAP je na 73. mjestu, Enka na 79., Yapı Merkezi na 82., Ant Yapı na 86. a Tekfen je na 98. poziciji.

Udio turskih građevinskih kompanija na globalnom tržištu je 4,8 posto, nešto manje u odnosu na 5,5 posto godinu ranije. Cijelo tržište poraslo je lani za 3,1 posto na 482 milijarde dolara.

Hurriyet Daily News / BIznisInfo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top