Vijesti iz svijeta

Tribina u Novom Pazaru: “Stop ubijanju muslimana Burme”

 Put za opstanak muslimana na ovim prostorima i svugdje u svijetu jesu institucije, a izvor slave i ponosa muslimana jeste njihova vjera islam, poručeno je sinoć na tribini „Genocid u Burmi, pouke i poruke“, koju je na Fakultetu za islamske studije (FIS) u Novom Pazaru povodom stradanje Rohingya muslimanima u Arakanu (Burmi) organizirao Muslimanski omladinski klub (MOK).

Na skupu pred prepunim amfiteatrom fakulteta su prikazani snimci dešavanja u Mjanmaru, osuđeni zločini i upućen poziv svim muslimanima i međunarodnoj zajednici da zaustave nasilje nad tamošnjim muslimanskim stanovništvom.

Panelisti, sandžački muftija hafiz Abdurahman ef. Kujević, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Admir Muratovića i novinar-analitičar Ekrem Tucaković su se u obraćanjima složili da se muslimani čitavog svijeta, u ovom vremenu, moraju institucionalno organizirat i čuvati svoju autohtonost na prostorima gdje žive.

Sandžački muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) hafiz Abdurahman ef. Kujević je, govoreći s aspekta islama, ukazao da, muslimani danas, bez znanja i obrazovanja ne mogu da se spase poniženja makar i htjeli, jer, kako je podvukao, ne znaju načina koji vodi do uspjeha.

„Na muslimanima, pojedincima, organizacijama i institucijama je da maksimalan način ulože na polju obrazovanja. Put za opstanak i prosperitet muslimana ovdje i svugdje jeste nauka, jesu naše institucije“, poručio je on.

– Ulema da bude prva i na visini zadatka –

Naglasivši i da je večerašnji skup značajan muftija Kujović je istakao da muslimani sa ovih prostora ne mogu fizički da pomognu muslimanima Mjanmara ali i im, kako je ukazao, mogu pomoći ako sebe ojačaju.

„Ako Rohingya muslimani u Mjanmaru budi imali jaku braću u Sandžaku, u Bosni, Turskoj… onda mogu da se nadaju da mi na neki način možemo da reagiramo. Ako smo mi slabi kako da pomognemo nekome drugome“, poručio je muftija Kujović i podvukao da je pomoć Rohingya muslimanima farz (stroga obaveza).

On je pojasnio da, u slučaju da ako neko od ummeta (muslimani svijeta) pomogne Rohignya muslimanima sa svih ostalih spada grijeh, a „ako niko ne pomogne, posebno oni koji mogu, cijeli ummet je grješan“.

Muftija Kujević je podsjetio da je obaveza svih muslimana da se brinu za svakog muslimana pojedinca jer je u islamu, kako je ukazao, ubiti jednog čovjeka znači ubiti sve ljude. Prema riječima Kujovića ulema (učeni ljudi) treba da bude prvi, na visini zadatka i da uvijek daje rješenje za novonastalu situaciju.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Admir Muratović je uporedivši današnje stanje Rohignja muslimana i Bošnjaka muslimana za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini metaforički naveo da je „bol koju osjećaju muslimani danas u svijetu počela da pokazuje da su živi“.

„Da ummet nije osjećao tu bol tokom rata u Bosni, da nije bilo ovakvih skupova i tribina od Medine, preko Istanbula, Teherana, Malezije do evropskih zemalja, mislite li da oni koji su dobili izun (dozvoli) da završe posao do kraja taj posao ne bi završili“, upitao je Muratović.

On je rekao da posljednje informacije iz UN-a nisu ohrabrujuće jer zbog veta Kine u VS UN-a izražava se samo zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile (vlasti Mjanmara) protiv civila.

Citirajući kur’ansku uputu „Allah stanje jednog naroda neće promijeniti dok on sam sebe ne promjeni“, Muratović je kazao da je to šifra za rješenje problema, jednako, u Arakanu, Sandžaku, Bosni…

– Rohingya muslimani u Burmı žive već 13 stoljeća, ostavili civilizacijske tragove –

Novinar i analitičar Ekrem Tucaković prezentujući podatke o Rohingya muslimanima je rekao da njih na području Burme danas ima oko 1,5 miliona, dok ih u svijetu živi više od tri i po miliona.

Prezentujući rezultate svojih istraživanja Tucaković je rekao da su Rohingya muslimani na području gdje žive vjekovima ostavili civilizacijske tragove.

„Oni sebe smatraju autohtonim narodom koji ima svoj jezik, kulturu, običaje i ostavili su značajne civilizacijske i kulturološke tragove. Cilj progona je da se u potpunosti oduzme autohtonost Rohinja muslimanima“, naveo je Tucaković prezentujući izvještaje svjetske Unije Rohignja sa kojom sarađuju i UN.

Tucaković je naveo i da je Vlade Burme sredinom 20. stoljeća Rohingya muslimane proglasila ilegalnim strancima, oduzela im lične karte i dala im privremene legitimacije kao strancima, a 2015. godine im je i to oduzela.

„Prema izvještajima UN-a Rohingya muslimani su najveća etnička zajednica u svijetu bez ikakvih prava. Oni su stranci u vlastitoj državi. Oni su to nekih 1.300 godina, sada nemaju građanaka prava, porezi su im veliki i lako ostaju bez zemlje, teško sklapaju brakove, kretnje im je ograničeno, džamije i drugi objekti su im uništeni. Nema tragova koji govore o njihovom prisustvu na tom području. Njihovo stradanje traje najmanje 60 godina“, predočio je Tucaković konstatujući, na primjeru Arakana i stradanja Rohignja muslimana, da ni međunarodna zajednica ni muslimani nisu uspjeli da to zaustave.
„Oni su primjer koliko je, na sve moguće načine, važno čuvati svoju domovinu, geografski prostor, autohtonost. To niko drugi za nas neće uraditi“, zaključio je on.

Tokom tribine bio je istaknut transparent „Stop ubijanju muslimana Burme“ i proučena zajednička dova.

Slijedeći poziv Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine imami Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) pozvaće danas, tokom džume namaza, vjernike da se odazovu i svojim humanitarnim prilozima pomognu muslimane Mjanmara.

Iz Mešihata IZ Sandžaka, pri Islamskoj zajednici Srbije (IZS), ranije je, takođe, najavljeno da će pozvati vjernike da se uključe u humanitarnu akciju pomoći za izbjeglice iz Mjanmara.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button