Tri leće: čudo od kolača sa domaćim karamelom
Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi..
Ako ga niste pravili, ne oklijevajte, lako se sprema, a užitak je neopisiv.
Spužvasti kolač natopljen mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim..
Sastojci:
-6 jaja
-300 gr šećera
-2 vanilin šećera
-200 gr brašna
-200 gr griza
-1 prašak za pecivo
-prohvat soli
Preliv:
-500 ml mlijeka
-1 l slatke pavlake
-150 mlijeka u prahu
-300 gr karamela
Priprema:
Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prsohvatom soli, pa dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom. Kad se dobije čvrsta smjesa, dodavati jedno po jedno žumance. Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati, i miješajući žicom lagano um umutiti već sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu izručiti u četvrtast pleh pokriven pek papirom.
Peći na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni. Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu krpu pa ga izbockati štapićem za ražnjiće. Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmjiješati. Za kraj premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete napraviti i sami po receptu za domaći karamel.
Posluživanje:
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom, kremastom tri leća zalogaju..Ipak treba imati na umu da ima mnogo kalorija. Umjesto karamela možete staviti svježe voće, pa će biti u laganijem izdanju..
coolinarika.com