Liderstvo i menadžment

Tri koraka za fokusiranje na one aktivnosti koje su najbolje za vas

Kako bi vam pojasnili na šta trebate trošiti svoje vrijeme i šta biste trebali delegirati drugima, savjetujemo da se pridržavate vježbi koje ćemo obrazložiti u nastavku. Sve što trebate je da pronađete jednu, dvije ili tri aktivnosti u okviru koje najbolje dolazi do izražaja vaša genijalnost, koja vam najviše donosi novca i donosi vam najviše užitka.

Korak 1: Izradite popis svih aktivnosti na koje trošite svoje vrijeme

Prvi korak je da počnete s popisom svih onih aktivnosti na koje trošite svoje vrijeme, bez obzira da li se one tiču biznisa, vaših privatnih stvari ili imaju veze sa vašim volonterskim radom u nevladinim organizacijama. Stavite na popis i one najmanje poslove kao što je odgovaranje na elektronsku poštu ili telefonske pozive.

Korak 2: Odaberite dvije stvari u kojima briljirate

Sljedeći korak je da sa popisa odaberete jednu, dvije ili tri stvari u kojima posebno briljirate. To su vaši posebni i jedinstveni talenti, stvari koje vrlo malo ljudi može uraditi kao i vi.

Također sa tog popisa odaberite tri aktivnosti koje donose najviše prihoda vama ili vašem poduzeću. Svaka aktivnost u kojoj briljirate i koja donosi najviše prihoda vama ili vašem poduzeću su aktivnosti na koje ćete željeti da potrošite najviše vremena i energije.

Korak 3: Napravite plan za sve ostale poslove za koje želite ovlastiti nekog drugog

Na kraju, napravite plan ostalih aktivnosti koje želite prenijeti na druge ili ih zadužiti s njima da ih rade.

Za delegiranje (ovlašćivanje nekoga za neke poslove) treba vremena, treninga i strpljenja, ali postepeno možete smanjiti poslove koji donose malu zaradu tako što ćete sve manje i manje raditi takve vrste poslova, a sve više i više one u kojima ste stvarno dobri. Tako ćete izgraditi briljantnu karijeru.

Autor: Jack Canfield
Izvor: jackcanfield.com
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button