Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Tri koraka za fokusiranje na one aktivnosti koje su najbolje za vas

Tri koraka za fokusiranje na one aktivnosti koje su najbolje za vas

Kako bi vam pojasnili na šta trebate trošiti svoje vrijeme i šta biste trebali delegirati drugima, savjetujemo da se pridržavate vježbi koje ćemo obrazložiti u nastavku. Sve što trebate je da pronađete jednu, dvije ili tri aktivnosti u okviru koje najbolje dolazi do izražaja vaša genijalnost, koja vam najviše donosi novca i donosi vam najviše užitka.

Korak 1: Izradite popis svih aktivnosti na koje trošite svoje vrijeme

Prvi korak je da počnete s popisom svih onih aktivnosti na koje trošite svoje vrijeme, bez obzira da li se one tiču biznisa, vaših privatnih stvari ili imaju veze sa vašim volonterskim radom u nevladinim organizacijama. Stavite na popis i one najmanje poslove kao što je odgovaranje na elektronsku poštu ili telefonske pozive.

Korak 2: Odaberite dvije stvari u kojima briljirate

Sljedeći korak je da sa popisa odaberete jednu, dvije ili tri stvari u kojima posebno briljirate. To su vaši posebni i jedinstveni talenti, stvari koje vrlo malo ljudi može uraditi kao i vi.

Također sa tog popisa odaberite tri aktivnosti koje donose najviše prihoda vama ili vašem poduzeću. Svaka aktivnost u kojoj briljirate i koja donosi najviše prihoda vama ili vašem poduzeću su aktivnosti na koje ćete željeti da potrošite najviše vremena i energije.

Korak 3: Napravite plan za sve ostale poslove za koje želite ovlastiti nekog drugog

Na kraju, napravite plan ostalih aktivnosti koje želite prenijeti na druge ili ih zadužiti s njima da ih rade.

Za delegiranje (ovlašćivanje nekoga za neke poslove) treba vremena, treninga i strpljenja, ali postepeno možete smanjiti poslove koji donose malu zaradu tako što ćete sve manje i manje raditi takve vrste poslova, a sve više i više one u kojima ste stvarno dobri. Tako ćete izgraditi briljantnu karijeru.

Autor: Jack Canfield
Izvor: jackcanfield.com
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top