U Fokusu

Tragom svjetlosti 19 dio

Život ispunjen radošću

Onima koji govore: “Gospodar naš je Allah” pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleci: “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan!” (Fussilat, 30)

Piše: Hidajeta Mahalbašić

Nakon čisšćnja svoje vjere od svega naslijedjenog, naslijepo preuzetog, te priznate ovisnosti i vezanosti o samo Jednom Gospodaru  sasvim je normalan slijed da osjetite život u sigurnosti bez straha, bez tuge, te da zaživite život ispunjen radošću.

Radost je stanje koje vas preuzme kada se očistite od nelogičnih, limitirajućih i smetajućih uvjerenja.  Tada osjetite da možete sve. Da imate sve. Da vam je dostupno sve.

Tako zapravo i jeste . Vi imate bliskost sa Gospodarom u čijim rukama je sve,a On vam uvijek dostupan.

Njemu ne morate ići na posebno mjesto, niti odraditi poseban gest kojim ćete zaslužiti da  vam se odazove. Njega   samo pozovete I On se odaziva.

Zamislite da svaki put kada zavapite “Gospodaru moj!” On se odmah odaziva riječima “Kaži,robe moj!”

Nije li takav Velikodušni i Plemeniti Gospodar Dostojan vašeg potpunog povjerenja?! Nije li Dostojan da iznesete pred Njega sve sto vam radost naruši?

Prvo mu se zahvalite jer vas je uputio na Sebe. Da za Njega znate .

Zatim mu priznajte da je samo On uvijek o vama brinuo.  Sjetite se raznih svojih iskustava koja su mogla ostaviti na vas neizlječive traumatske posljedice I onesposobiti vas za cijeli život. Ali nisu. Vi ste imali snagu I druge okolnosti koje su olakšale da se traume prevazidju ili da se bar s njima naučite suočiti   kako biste ih prevazišli.

Tada kažite ” Zaista je moj Gospodar, Zbrinitelj, Održavatelj i Odgajatelj samo Allah!”

Ne iznenadite se ako vam tada dodju neke osobe koje će izgledati kao da se raduju vašoj radosti. Bitno je da ni jednog trenutka ne nasjednete na zamku misli da će te osobe ostati sa vama vječno! Budete li imali očekivanje bezuslovne podrške,i bezrezervnog razumijevanja vaše radosti naići ćete samo na razočarenje. A to vas momentalno izvodi iz radosti. Nešto sto je vama radost nekom drugom je upravo to tuga, briga ili strah.

Stoga je sljedeći korak da ustrajavate u priznavanju Gospodaru, koje smo gore naveli.

Posebno obratite pažnju da ustrajavate u priznavanju Allaha kao Jedinog vam Gospodara u situacijama kada vam izgleda da se svako raduje zbog onoga zbog čega se radujete vi.

Takvo postupanje je put do osjećaja da nikada niste sami i da su Njegove vojske uz vas, da vama služe samo zato jer ste Ga priznali.Zamislite da je ovo vaše priznanje sjeme koje ste preuzeli da nosite sve dok ono ne počne rasti i plodove davati.

A ti plodovi će biti radost koju ćete u svakome buditi pritom ništa od njih ne očekujuci,niti ih za sebe vezujući.

Ukazivat ćete im na Izvor radosti koja je u Njima, bit će vam zahvalni,  podržavat će vas,voljeti,a vama će to kao dodatna neočekivana nagrada dolaziti.

Jer vi sve radite iskreno iz čiste ljubavi i uzitka buđenja radosti u drugima.

e-mail: hidajetam2017@gmail.com

tel:062736089

fb stranici: Hidajeta Mahalbašić, edukatorica za lični razvoj kroz duhovnost

Prethodne tekstove pročitajte na linkovima:

Tragom svjetlosti prvi dio

Tragom svjetlosti 2 dio

Tragom svjetlosti 3. dio

Tragom svjetlosti 4 dio

Tragom svjetlosti 5 dio

Tragom svjetlosti 6 dio

Tragom svjetlosti 7 dio

Tragom svjetlosti 8. dio

Tragom svjetlosti 9. dio

Tragom svjetlosti 10.dio

Tragom svjetlosti 11.dio

Tragom svjetlosti 12.dio

Tragom svjetlosti 13.dio

Tragom svjetlosti 14.dio

Tragom svjetlosti 15.dio

Tragom svjetlosti 16. dio

Tragom svjetlosti 17. dio

Tragom svjetlosti 19. dio

Povezani članci

Back to top button