Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tragom svjetlosti  11 dio

Tragom svjetlosti  11 dio

Otkrivanje i prepoznavanje istine

„Vama vaša vjera (način života),a meni moj(a)“ Kur'an, Kafirun,6.

Piše : Hidajeta Mahalbašić

Nakon samosuočavanja i samospoznaje otkrivate da je istina u mnogim slučajevima drugačija od onoga kako ste ranije vjerovali. Odjednom vam se kockice poslože i sve vam izgleda tako logično i jasno. Ono što je ranije bilo teško sada je lahko i vi razumijete zašto je uopšte i bilo teško.

Počnete se pitati zašto to ranije niste mogli vidjeti. Kako iste te postupke niste ranije radili. Zašto do sada niste mogli tako razmišljati. Zbunjeni ste, a istovremeno i sretni, jer nazirete slobodu, beskrajnu svjetlost i jasnoću.

Razmišljajte o prostoru kao pozadini svih stvari, o tišini kao pozadini svih zvukova, o vremenu kao pozadini svih događaja, … o Gospodaru kao Tvorcu, Kreatoru i Održavaocu svih svjetova. Zatim osvijestite unikatnost Njegovog davanja i bezgraničnost Njegovog djelovanja. Preko nas, nekog drugog Svog stvorenja ili direktno. I vi već uviđate da ste na pravom mjestu u pravo vrijeme sa pravim doživljajima, spoznajama i iskustvima koje baš sada treba da stičete. Vi sada možete prepoznati da je svjetlo jača energija od mraka, da je radost prirodna bez uzroka, dok briga uvijek traži uzrok. Svjedočite da su tmine fizičke, duhovne, umne i  emotivne privid, a svjetlost uma, srca, duše, i prostora je stvarna. Radost je istina, a privid je briga. Svjetlo je istina, a privid je tmina. Odlučuješ da od sada pridaješ pažnju smao onome što je stalno, što je istina, što ne iščezava.

Sada je pravo vrijeme za prihvatanje istine s radošću i zadovoljstvom. Istine koja se ogleda u vidu nove dimenzije razumijevanja iste „materije“. Otkriti će vam se, naprimjer, da smisao iskušenja nije patnja, da smisao dobrih djela pokornosti (ibadeta) nije vraćanje duga svevišnjem Gospodaru, da On nije neko ko jedva čeka da nas kazni i da ovaj život nije surov, težak, da ljubav ne boli i još mnogo toga…

Međutim, šta raditi tada? Kako se nositi s novim „otkrićima“?

„Reci: Došla je istina,a nestalo je laži. Laž zaista iščezava!“  Preuzmi odgovornost za svoje ponašanje i jasno srcem iskaži da ne želiš ničiju vjeru , ničije ponašanje, ničije pretpostavke slijepo slijediti. Daj sebi priliku da upoznaješ Tvorca, a zatim i Njegove svjetove unutar ili izvan tebe, nanovo. Dopusti sebi da iskusiš nečuveno, da vidiš neviđeno, da dobiješ od Njega Darežljivog neočekivano.

Vjerujte da je svjetlost tu i kada vam svi govore da je mrak, da je izobilje tu i dok svi govore da je kriza i sl. zatim se dušom odmaknite od tuđih utjecaja i srcem kažite “Vama vaše ponašanje i vjerovanje, a meni moje!“ Budite svjesni da nimalo niste odgovorni za njih, da ste vaša odgovornost vi i vaše dobro stanje koje je istina. Zdravlje je istina,a privid je bolest. Ne pridajite pažnju prividu, jer on postoji samo dok mu je vaša pažnja poklonjena.  Usmjerite pažnju na ono što je trajna istina, jer samo to je ono što vama treba!

Želite li trenirati svoj fokus i stalno stanje radosti, prijavite se na neki od online treninga, radionica, seminara ili seansi 1 na 1. Više info na:

e-mail: [email protected]

tel: 062736089

fb stranica: Hidajeta Mahalbašić, edukatorica za lični razvoj kroz duhovnost

Prethodne tekstove pročitajte na linkovima:

Tragom svjetlosti prvi dio

Tragom svjetlosti 2 dio

Tragom svjetlosti 3. dio

Tragom svjetlosti 4 dio

Tragom svjetlosti 5 dio

Tragom svjetlosti 6 dio

Tragom svjetlosti 7 dio

Tragom svjetlosti 8. dio

Tragom svjetlosti 9. dio

Tragom svjetlosti 10.dio

akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top