Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Bh reditelji 22. decembra obilježavaju Dan Hajrudina Šibe Krvavca

Bh reditelji 22. decembra obilježavaju Dan Hajrudina Šibe Krvavca

U povodu 92. rođendana jednog od najznačajnih bosanskohercegovačkih filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, 22. decembra u sarajevskom kinu Meeting Point biće prikazan Šibin dugometražni igrani film “Diverzanti” iz 1967. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje već tradicionalno obilježava Dan Hajrudin Šibe Krvavca na njegov rođendan 22. decembara, te se na taj način prisjeća jednog od najvećih bh. filmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu.

Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju, navedeno je u sapoćenju iz Udruženja.

Tim povodom, 22. decembra će u kinu Meeting Point o Šibinom filmu “Diverzanti”, snimljenom 1967. godine u crno-bijeloj tehnici, govoriti poznati istrazivač Nebojša Jovanović, a poslije predavanja bit će prikazan film “Diverzanti”.

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku društva, ali, zbog prirode posla, nisu jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih bh. umjetnika.

Šiba je nimio je oko četrdeset uradaka, dokumentarnih filmova, tv-serija, kratkih i dugometražnih filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija. Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi na prostoru bivše Jugoslavije, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao “partizanski vestern”. Njegovi filmovi predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Poznat je po filmovima “Vrtlog”, “Diverzanti”, “Most”, “Partizanska eskadrila”. Ipak, najveću slavu stekao je filmom “Valter brani Sarajevo” kojeg je pregledalo nekoliko desetina miliona ljudi. Film je bio veoma popularan u Kini.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top