U FokusuZdravlje

Temra – pravo ime za kvalitetnu hurmu

Firma Compass Trade d.o.o. Visoko osnovana je prije deset godina. Hurme su proizvod po kojem mnogi prepoznaju ovu kompaniju. Možemo reći da je hurma sinonim za Compass Trade, vjerovatno zbog toga što su među prvima počeli u našu zemlju uvoziti veće količine ovog ukusnog i veoma korisnog voća.

Mjesec ramazan je vrijeme kada se milioni muslimana diljem svijeta svakodnevno pripremaju za njegov besprijekoran tok.

U neizostavni dio priprema spada i snadbijevanje hurmama. To je voće kojim oni tradicionalno prekidaju cjelodnevni post. I kršćanski vjernici, također, tokom posta koriste hurme.

Ovaj plod palme Phoenix dactylifera neizostavan je i u prehrani sportista kao i svih koji vode računa o zdravoj ishrani. Jedan od najpoznatijih bh nutricionista objašnjava zašto je hurma toliko potrebna u svakodnevnoj ishrani čovjeka i da nije svejedno koju vrstu hurme kupujete.

Danas kada je sve više hrane a sve manje hranjivih materija jako teško je nahraniti sve ćelije našeg organizma, te samim tim održati optimalno zdravlje.

Ljudsko tijelo „satkano je“ od preko 50 000 milijardi ćelija koje je svakodnevno potrebno nahraniti da bi pravilno obavljale svoju funkciju. Od samog rođenja ćelijama je potrebno 50-ak esencijalnih hranjivih materija koje sve teže uspjevamo zadovoljiti jer smo pobjegli od prirode ali i od historije koja je najbolja učiteljica.

Najzdravije voće

Prije više od 8000 godina hurme su uzgajane u drevnoj Mesopotamiji, te spadaju u jedan od najstarije uzgajanih plodova i izvora prehrane od većine drugih biljnih vrsta. Da bi hurma sazrela potrebno je preko stotinu dana sunca, temperature preko 35 stepeni i dosta vode.

Tek nam je sada jasno kako hurme svu snagu, energiju užarenog sunca putem hlorofila akumuliraju u svoj plod i daju nam bogatstvo hranjivih materija koje ih čine najzdravijim voćem. Ne samo da su se hurme vijekovima koristile za prehranu već i za liječenje, terapiju raznih vrsta bolesti. Zbog toga je hurma kroz historiju nazivana “lijekom”, “hljebom pustinje”, “najzdravijim voćem”, “drvom života”.

Nutritivni sastav hurme pokazuje da plod hurme sadrži veliki postotak ugljenih hidrata. Zatim proteini – hurme sadrže čak 23 amino kiseline. Treba znati također da plod hurme sadrži i 8 masnih kiselina. Tu je najmanje 15-ak vrsta minerala, vitamina, tu su vlakna a nikako ne smijemo zaboraviti ni fitonutrijente poput polifenola, flavonoida, karotenoida koji im daju jedinstvenu vrijednost u prehrani. Nadam se da je sada bar malo jasnije zašto su hurme nazivane najzdravijim voćem i imaju epitet “super hrana”.

Hurma kao lijek

Zbog bogatstva hranjivih materija i jedinstvenih sastojaka hurme imaju mnogobrojne pozitivne uticaje na zdravlje. Zdravstvene koristi hurmi su višestruke jer iste imaju anti-oksidativno, anti-tumorsko, anti-upalno, anti-mikrobno, anti-dijabetičko, hepatoprotektivno, neuroprotektivno, laksativno djelovanje, olakšava-pomaže porođaj, preveniraju sexualnu disfunkciju i probleme sa reproduktivnim sistemom, preveniraju kardiovaskularne bolesti, te mnoge druge bolesti.

Hurme pored toga što sadrže 80% šećera (saharoze), na 100gr imaju nizak ili srednji glikemijski index (GI 35-55) te su odlična alternativa za dijabetičare.

Rađeno je nekoliko istraživanja gdje su dijabetičarima davane hurme ali iste nisu dovodile do rasta šećera u krvi preko optimalnih vrijednosti. Za to su najviše zaslužna vlakna koja usporavaju apsorbovanje ugljenih hidrata. Pored velikog izvora hranjivih materija, niskog glikemijskog indexa hurme sadrže i velik procenat vlakana što daje duži osjećaj sitosti, te su odličan izbor u regulaciji tjelesne težine, gojaznosti koja predstavlja jednu od glavnih nezaraznih bolesti modernog doba.

„Upalni procesi predstavljaju temelj svakoj hroničnoj bolesti poput reumatoidnog artritisa, kronove bolesti, dijabetesa, depresije, te je vodeći uzrok smrtnosti od srčanih bolesti i moždanog udara“ (Scientific American-2009).

Hurme pored vitamina, minerala, amiokiselina, masnih kiselina sadrže i preko 13 različitih fitonutrijenata poput polifenola, flavonoida, karotenoida koji imaju snažno antiupalno djelovanje. Polifenoli blokiraju glavne enzime COX-1, COX-2, LIPOX-5, LIPOX-8, koji pokreću upalne procese u tijelu a na koje djeluju i lijekovi. No najvažniji učinak jeste blokiranje treće skupine upalnih i visoko destruktivnih enzima pod nazivom MMP. Ova tri načina blokiranja enzima predstavljaju veći zaštitni mehanizam od lijekova jer su MMP enzimi direktno odgovorni za oštećenja tkiva tokom upalnog procesa a koje vremenom dovodi do razvoja degenerativnih bolesti.

Ove aktivne komponente imaju i snažno antioksidativno djelovanje koje spriječava stvaranje slobodnih radikala koji još više podižu upalne procese u tijelu i „hrđanje“ ćelija. Nikako ne smijemo zaboraviti da ovi fitonutrijenti uz beta-D-glukane kao i ostale mnogobrojne sastojke hurmi pokazali i antitumorsko djelovanje, gdje mehanizam djelovanja u prevenciji i podršci u liječenju tumorskih bolesti nije tačno poznat.

Hurme su bogate vitaminom A, kao i karotenoidima, luteinom i zeaksantinom koji su hrana za naše oči. Znamo da vitamin A ima značajnu ulogu u zdravlju naših očiju tako što podstiče stvaranje pigmenta rodopsina, bez čije proizvodnje dolazi do noćnog sljepila.

Također vitamin A hrani rožnjače i omogućava stvaranje tečnosti koja služi kao lubrikant za stvaranje suznog filma i vlaženje rožnjače oka. Karotenoidi lutein i zeaksantin su posebno važni za zdravlje očiju jer mrežnica oka, retina (gdje se energija svijetlosti pretvara u živčane impulse koje vidni živci prenose do mozga gdje se interpretiraju kao vid), tačnije fokalno središte retine sastoji se od luteina i zeaksantina. Središte retine sadrži najveću koncentraciju fotoreceptora i odgovorno je za središnji vid i oštrinu vida a lutein i zeaksantin štite fotoreceptorske stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Temra – znači kvalitet

Moglo bi se još puno pričati o bogatstvu hranjivih materija koje hurme sadrže, te ljekovitim, zdravstvenim koristima koje hurme daju ali ostavimo to za neki drugi put.

Do tada mislim da su mnogobrojne zdravstvene koristi i vijekovi konzumiranja hurme pravi razlog da kvalitetne vrste, sorte hurmi uključite u svoju prehranu te da Vam ovi mali plodovi „drveta života“ postanu moćni saveznici Vašeg zdravlja.

Smatram da nije svejedno koju vrstu hurmi koristite u prehrani. Kao i u svemu drugome, bitno je prepoznati pouzdanog distributera koji je brižljivo selektirao palmovike širom svijeta i odabrao kvalitet za svoje konzumente. Od svih hurmi koje se trenutno mogu kupiti na bh tržištu, moja preporuka je da obratite pažnju i kupite one sa oznakom Temra.

Znam da iza tog imena stoji tim ljudi koji se godinama brine da našem tržištu ponudi široku paletu proizvoda, veoma kvalitetnih hurmi brenda Temra.

Više na:

 

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close