Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Svjetski Halal standard za turizam izradila naša Agencija za halal

Svjetski Halal standard za turizam izradila naša Agencija za halal

Jedan od referentnih dokumenata za izradu standarda bio je Vodič za halal certificiranje turističko-ugosteljskih objekata koji se primjenjuje na području djelovanja naše Agencije još od 2010. godine.

Početkom 2020. godine, Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC) objavio je novoizrađeni Halal standard za turističke usluge – OIC/SMIIC 9:2019, Halal Tourism Services – General Requirements.

Ovaj standard će omogućiti ujednačavanje zahtjeva u oblasti halal turizma i ugostiteljstva na svjetskom niovu.

Standard sadrži zahtjeve i daje smjernice za upravljanje turističkim objektima, proizvodima i uslugama za turiste, smještajnim prostorijama, turističkim paketima, turističkim vodičima i drugim uslugama i sadržajima kao što su ugostiteljstvo, restorani i itd. Pored toga, standard pruža smjernice organizacijama u pogledu odgovornosti uprave te zahtjeva za osoblje koje je uključeno u implementaciju propisa.

Nosilac aktivnosti za izradu Halal standarda za turističke usluge OIC/SMIIC 9 povjerena je  Agenciji za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Jedan od referentnih dokumenata za izradu standarda bio je Vodič za halal certificiranje turističko-ugosteljskih objekata koji se primjenjuje na području djelovanja naše Agencije još od 2010. godine. O kvaliteti izrađenog standarda govore mnogobrojne pohvale koje je naša Agencija dobila od SMIIC-a i njegovih članica.

U svojstvu predstavnika Bosne i Hercegovine, Agencija za certificiranje halal kvalitete od osnivanja SMIIC-a aktivno učestvuje u radu različitih tehničkih komiteta (TC) Institut za standardizaciju i mjeriteljstvo (SMIIC) Organizacije islamske kooperacije (OIC).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadležnost tehničkih komiteta je izrada i usvajanje halal standarda iz oblasti za koje su imenovani.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top