DijasporaKolumne i intervjuiU Fokusu

Hafiz Idriz: Bošnjaci u Evropi mogu igrati ulogu koju ne može ni jedan drugi narod

Do početka rata u Bosni i Hercegovini u Njemačkoj je djelovalo 20-ak muslimanskih zajednica (džemata) koji su odigrali značajnu ulogu u prijemu izbjeglica sa Balkana. Danas je Islamska zajednica (IZ) Bošnjaka u Njemačkoj organizovana kroz 77 džemata.

Intenziviranjem migracija sa područja bivše Jugoslavije džemati u zapadnoj Evropi ponovo postaju oslonac i podrška novim generacijama iseljenika.

Dr. hafiz Benjamin Idriz je jedan od aktivnijih imama u Njemačkoj koji je za svoj rad dobio i pohvalu od kancelarke Merkel. Rođen je u Skoplju 1972. godine u porodici sa 150-godišnjom tradicijom imama, a već sa jedanaest godina postao je hafiz. Studirao je u Siriji, Francuskoj, Libanu i Srbiji, a tečno govori njemački, turski, albanski, arapski, makedonski i bosanski jezik.

Sa dr. hfz. Idrizom, imamom džamije u Penzbergu razgovaramo o ulozi imama i džemata u procesima integracije i afirmacije muslimana sa Balkana, o ulozi IZ-a u integraciji migranata, te o tome na koji način je IZ partner Njemačke u iznalaženju rješenja za islamofobiju, ksenofobiju…

Više na portalu Al Jazeere.

Back to top button