Vijesti iz zemlje

Svjetski dan meteorologije: Klimatske promjene postale dio našeg života

- Samo godinu dana unazad, svjedoci smo niza katastrofalnih poplava, suša, šumskih požara, cunamija, erupcija vulkana itd., koji nepovratno uništavaju okoliš. Pojedini dijelovi Zemlje više neće biti pogodni za život, što će za posljedicu imati do sada neviđene migracije stanovništva, nestašicu hrane i vode i sve veći ekološki pritisak na područja u kojim živimo, a živimo u vrijeme klimatskih promjena, rekao je direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić

Klimatske promjene su postale dio našeg života. Izloženi smo sve češćim i intenzivnijim ekstremnim meteorološkim i hidrološkim događajima, poručeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) povodom Svjetskog dana meteorologije, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić rekao je da su klimatske promjene postale dio našeg života.

“Izloženi smo sve češćim i intenzivnijim ekstremnim meteorološkim i hidrološkim događajima. Zato nije slučajno ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana meteorologije pod sloganom: ‘Rano upozorenje i brzo djelovanje’. Želi se naglasiti važnost meteoroloških, hidroloških i klimatskih informacija u smanjenju rizika od katastrofa. Ove godine obilježavamo i važan jubilej – 130 godina meteorologije u Bosni i Hercegovini. Jedna smo od najstarijih institucija BiH i predstavljamo jedan od simbola njene državnosti”, istakao je Bijedić.

Smatra da više nije dovoljno dati vremensku prognozu.

“Javnost moramo pravovremeno upozoriti na ekstremne pojave i njihove posljedice”, pojasnio je Bijedić.

Mišljenja je da ne trebaju podsjećati na štetno djelovanje klimatskih promjena.

“Samo godinu dana unazad, svjedoci smo niza katastrofalnih poplava, suša, šumskih požara, cunamija, erupcija vulkana itd., koji nepovratno uništavaju okoliš. Pojedini dijelovi Zemlje više neće biti pogodni za život, što će za posljedicu imati do sada neviđene migracije stanovništva, nestašicu hrane i vode i sve veći ekološki pritisak na područja u kojim živimo, a živimo u vrijeme klimatskih promjena”, naglasio je Bijedić.

Kako je kazao, FHMZBiH dugi niz godina radi na jačanju svojih kapaciteta.

“U posljednjih osam godina postali smo članom evropskog sistema za upozorenje na opasne meteorološke pojave ‘Meteoalarm’ i evropskog sistema za upozorenje na poplave ‘Efas’. Kroz niz projekata i u saradnji sa drugim institucijama urađeni su hidrološki modeli za sve veće vodotoke u slivu rijeke Save, poboljšan je meteorološki i hidrološki monitoring…Uradili smo novu agrometeorološku web stranicu sa podacima monitoringa zraka i tla i drugim potrebnim informacijama koje mogu biti od velike koristi u poljoprivrednoj proizvodnji”, izjavio je Bijedić.

Prema njegovim riječima, Svjetska meteorološka organizacija je prepoznala njihovu želju i aktivnosti na jačanju kapaciteta za upozorenja na ekstremne meteorološke i hidrološke događaje.

“Između 18 država jugoistočne Evrope, u okviru projekta ‘Savjetodavni sistem ranog upozoravanja na multi hazarde u jugoistočnoj Evropi – SEE-MHEWS’, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija su odabrane za izradu pilot projekta na rijekama Vardar i Vrbas”, rekao je Bijedić.

Kako je kazao, prethodnu godinu obilježila su značajna ulaganja u sektoru životne sredine FHMZBiH.

Bijedić je naveo da su, između ostalog, u sklopu IPA projekta , finansiranog od Vlade Švedske, dobili dvije mobilne stanice za praćenje kvaliteta zraka.

Vrijednost opreme je bila preko pola miliona KM. Dodao je da se radi o najsavremenijoj opremi i softverskim rješenjima.

O klimatskim promjenama govorio je i klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

“Kada su u pitanju klimatske promjene, to je prirodni sistem koji je pogoršan usljed djelovanja čovjeka i zagađenjem atmosfere misijom stakleničkih gasova. Rat u Ukrajini, kao i pandemija neće promijeniti tok zagađenja i klimatskih promjena na globalnom nivou. Sva ova dešava negativno će se odraziti na hidrometeorološku službu širom svijeta, izostanak podataka sa tog dijela Evrope, negativno će se odraziti na naše prognozne modele. Manjak podataka znači teži rad”, rekao je Krajinović.

Svjetski dan meteorologije se na osnovu konvencije Ujedinjenih naroda o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) iz 1950. godine obilježava 23. marta svake godine.

Meteorologija je nauka koja se bavi proučavanjem fizičkih osobina atmosfere. Meteorologija proučava promjene vremena oko nas. Bavi se praćenjem, proučavanjem i predviđanjem vremenskih prilika, odnosno trenutačnog stanja atmosfere na nekom prostoru.

Klimatske promjene vjerojatno su najznačajniji izazov čovječanstva u ovom stoljeću i potežu za sobom dvije paralelne opcije djelovanja – strategije ublažavanja negativnih utjecaja na okoliš i strategije prilagođavanju nezaustavljivim promjenama koje su u toku.

Akos.ba

Back to top button