Vijesti iz zemlje

Proljeće sa snijegom: U BiH je bilo snijega i u junu i augustu

Nakon što su u aprilu zabilježene temperature i iznad 25 stepeni Celzijusa na bh. planinama ali i glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu danas je pao novi snijeg, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok se većina građana priprema da prvomajske praznike provede u prirodi bh. planine prekrivene su snježnim pokrivačem. Dolazak proljeća i maja nije spriječio snježne padavine da još jednom iznenade bh. građane.

Na Jahorini su izmjerena dva stepena Celzijusa i pada jak snijeg. Objektiv fotoreportera AA zabilježio je zimsku idilu na Jahorini, ali krajem aprila. Zbog snijega koji pada na području Kupresa (Bugojno-Kupres), Rostova (Novi Travnik-Bugojno) i Karaule (Olovo-Kladanj) saobraćaj se odvija otežano i usporeno.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) izjavio je za AA da je u Sarajevu krajem aprila 2012. godine registrovan snijeg i pokrivač od devet centimetara.

“To je do sada i najveća visina snježnog pokrivača koja je zabilježena krajem aprila”, pojasnio je Zulum.

I augusta 1978. godine snijeg je zabijelio bh. prijestolnicu.

“Posljednjih godina jeste zabilježen kao pojava. Zabilježen je i u junu 2005. godine ali na većim nadmorskim visinama, iznad 750 metara”, pojasnio je Zulum.

Što se tiče Bjelašnice, prema njegovim riječima, zbog njene nadmorske visine i geografskog položaja, nije čudo kada snijeg padne u bilo koje doba godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button