Zdravlje

Suze kao lijek

Čovjek ima dvije vrste suza koje se međusobno razlikuju po funkciji.

Čovjek ima dvije vrste suza koje se međusobno razlikuju po funkciji.

– Refleksne suze se javljaju prilikom iritacije oka, sadrže 98 odsto vode i imaju važnu ulogu u vlaženju oka. Postoje i takozvane emocionalne suze, koje osim vode sadrže i hormon stresa, koji se plakanjem eliminiše iz organizma – objašnjava američki biohemičar dr Vilijam Frej.

“Čak i ako problem nije riješen, zbog plakanja ćete se osjećati bolje. Osim što će očistiti tijelo od otrova, emocionalne suze izliječit će i srce”, kaže dr. Judith Orloff, profesorica psihologije sa američkog Univerziteta UCLA. Zato je pogrešno nepopustljivo se pridržavati stare izreke “plakanje je za slabiće”. Puno je bolje prihvatiti njenu “modernizovanu” varijantu – “snažan je onaj ko je dovoljno jak i hrabar da zaplače”, savjetuje psihologinja Orloff.

Često “gutanje tuge” može voditi mnogo većim problemima, pa se plakanje ne treba smatrati negativnim ponašanjem, nego mu se treba objeručke prepustiti. Ono ne vodi omalovažavanjima ili trajnoj potištenosti – štaviše, čini pozitivne osjećaje jačima i iskrenijima, ističu naučnici.

Prilikom plakanja izbacuju se sve štetne materije nakupljene tokom stresnih razdoblja i istovremeno podstiče proizvodnja hormona sreće endorfina. To je razlog što se nakon plakanja osjećamo bolje.

Iskreni plač je bolji od samokontrole

Umjesto da gušite tugu ili frustraciju kontrolisanjem osjećaja i suzdržavanjem od suza, izrazite je iskrenim plakanjem iz dubine duše. Pronađite mjesto gdje vas niko neće uznemiravati, savjetuje američka psihoterapeutkinja dr. Jane Bolton.

Riječ stručnjaka – emocije govore onima koji slušaju

Plačući, čovjek često izbacuje teret emocija te se nakon plakanja osjeća smirenije. Ljudi koji susprežu suze mogu imati problema sa priznavanjem emocija – često nije lako priznati da nas može povrijediti ili da smo imali nerealna očekivanja. Emocije su tu da nam kažu nešto o nama ako smo spremni slušati, a zatvarajući se, možemo izgubiti sposobnost uživanja u životu. Ipak, plakanje je samo jedan od načina izražavanja, te je individualno. Zato i nije dobro čovjeku koji je doživio veći gubitak govoriti kako je suzdržavanje nezdravo jer to ne mora biti istina.

24sata.info

Povezani članci

Back to top button