Zdravlje

ŠUTNJA JE ZLATO: Verbalni post dobar je za zdravlje

U frenetičnom i hiperpovezanom svijetu u kojem živimo, tišina je postala dragocjena vrijednost, često zanemarena, ali puna dobrobiti za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

U frenetičnom i hiperpovezanom svijetu u kojem živimo, tišina je postala dragocjena vrijednost, često zanemarena, ali puna dobrobiti za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

 

Istraživanje koje je proveo američkog Nacionalni institut za zdravlje (NIH) otkrilo je prednosti tišine za fizičko i mentalno zdravlje.

Evo koje su glavne prednosti vokalnog posta:

Snižava krvni tlak

Prema istraživanju iz 2005. godine, sudionici koji su prakticirali vokalni post doživjeli su značajan pad krvnog pritiska, kao što je objavljeno u istraživanju koje je objavio NIH.

Smanjuje nivokortizola

Daljnji nalazi iz 2021. potvrdili su da šutnja pomaže u smanjenju razine hormona stresa kortizola, istaknuto je u drugom istraživanju predstavljenom u NIH.

Poboljšava vještine slušanja

Nadalje, dr. Robert N. Kraft, psiholog, istaknuo je da duže vrijeme šutnje može poboljšati sposobnosti slušanja pojedinca.

Ova svjedočanstva ističu višestruke prednosti tišine za psihofizičku dobrobit i važnost njezine integracije u  svakodnevni život.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button