Kulinarstvo
Sutlija/sutlijaš
Sutlija je turski specijalitet s rižom, a posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije. Sutliju možete servirati s cimetom, koji daje poseban šmek ovoj neodoljivoj poslastici.

Sastojci:
1 šolja riže
1 šolja vode
1l mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100ml slatkog vrhnja (po želji)
cimet u prahu (po želji)
1 šolja riže
1 šolja vode
1l mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
100ml slatkog vrhnja (po želji)
cimet u prahu (po želji)
Priprema:
Rižu oprati i skuhati sa jednom šoljom vode.
Kada voda ispari, dodati mlijeko, šećer, vanilin šećer i slatko vrhnje.
Kuhati na tihoj vatri oko sat vremena ili dok riža potpuno ne smekša.
Ukrasiti cimetom u prahu.
Napomena: Ja sam koristila mlijeko sa 2% mliječne masti, zato sam i dodala 100ml slatkog vrhnja.
Ukoliko koristite punomasno mlijeko ili ako preferirate da vaša sutlija bude light, ne morate dodavati slatko vrhnje.
Recept: Enida Sejdić Bašić
Akos.bA