Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Stvari zbog kojih osuđujemo druge roditelje sve dok i sami ne postanemo roditelji

Stvari zbog kojih osuđujemo druge roditelje sve dok i sami ne postanemo roditelji

Donosimo vam popis stvari zbog kojih najčešće osuđujemo druge roditelje. Percepcija se bitno promijeni kada dobijete svoje dijete.

Jeste li i vi bez razmišljanja osuđivali druge roditelje u sljedećim situacijama?

Beba u autobusu, tramvaju i avionu

Dječji smijeh, plač ili urlanje nešto je što će vrlo lahko čovjeka izbaciti iz takta. Ne razmišljajući objektivno, mnogima ponekad prođe kroz glavu kako bi roditelji trebali djecu ostavljati kod kuće kada negdje putuju. Nikome ne prođe kroz glavu da se možda ne žele i ne mogu odvojiti od svog djeteta na nekoliko dana. Naravno, kada dobiju svoje dijete svima postane jasno da stvari nisu tako jednostavne kao što se čine.

Dijete na „povodcu“

Ugledali ste sigurno barem jednom mamu koja vodi dijete na povodcu poput psa. Osuđivanje je moglo započeti. Kada dobijete dijete i prvi puta se zaputite u gužvu, a vaša kičma ne može podnijeti više nošenja djeteta na rukama, ovaj izum činit će se kao spas.

Mame koje ne doje

Dojenje je prirodno, besplatno i jedini pravilan izbor. Kada ugledate majku koja ne doji svoju bebu, već joj daje adaptiranu formulu, osuđivanje kreće u pravcu: Sigurno želi da joj grudi ostanu lijepe, lijena je i ne želi najbolje za svoje dijete! Kada dobijete svoje dijete shvatit ćete kako nažalost neke majke nemaju dovoljno mlijeka, koliko god svi mislili da se protiv toga može uspješno boriti. Neke majke primorane su uzimati lijekove uz koje se ne savjetuje dojenje. Ne osuđujte ako ne znate koji je razlog prekida dojenja.

Roditelj koji dopušta djetetu da obavi malu nuždu iza grma u parku

Pri samoj pomisli na takav prizor zapitate se kakav je to odgoj, kakvo će to dijete biti tek kad odraste. No, kada imate dijete prvo vam padne na pamet da roditelji vjerojatno pokušavaju dijete odviknuti od pelena. I mokrenje u gaćice ili pelenu dijete će dodatno zbuniti i vjerojatno unazaditi cijeli napredak u odvikavanju.

Promjena pelena na javnom mjestu

Mama koja mijenja pelenu na klupici u parku čini vam se kao užasan prizor. Zašto to ne obavi u wc-u? Kada dobijete dijete sve će vam biti jasno. Zahod ako i postoji u blizini je vjerojatno vrlo prljav i nikada ne bi svom djetetu na takvom mjestu promijenili pelenu. Zamislite da ste u šetnji na svježem zraku i morate bebi promijeniti pelenu, a odlazak kući zbog toga i nastavak šetnje oduzet će vam vjerojatno previše vremena i energije. Klupica u parku čini se tada kao sasvim razumno rješenje.

Bebe u trgovinama

Rušenje zanimljivih šarenih kutija s polica ili bacanje stvari iz kolica čini vam se kao noćna mora i loš kućni odgoj? Kada dobijete svoje dijete shvatite da niste u mogućnosti platiti dadilju da čuva dijete za svaki vaš odlazak u trgovinu. U povratku s posla skupljate dijete u vrtiću i morate obaviti kupovinu. Čak i ako imate nekoga da vam pričuva dijete dok ga odvezete i vratite izgubit ćete još sat vremena, a ionako ga nemate dovoljno. Samo želite što prije doći u svoj dom i odmoriti.

Igranje sa stvarima koje nisu igračke

Ko još normalan da djetetu svoje prljave ključeve, pored tolikih igračaka koje današnja djeca imaju. Ključeve, upaljače, kod kuće lonce i kuhinjski pribor? Čini se da ih je baš briga za dijete i da očito ne mare za njega. No, jednom kada dobijete dijete postanete svjesni da djetetu igračke zapravo vrlo brzo dosade i da je najzabavnije zabranjeno voće – stvari koje zveckaju, s kojima imaju interakciju, koje rondaju, a posebnu u tu kategoriju spadaju one stvari koje su im zabranjene.

Index.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top