Studenski recepti: Zapečeni makaroni sa puretinom i graškom
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 2 šolje makarona
- 2 jaja
- 1 Dukat Brzo & Fino kiselo vrhnje 12% 200 g
- 40 g Sirela Ribanca
- 150 g Sirela Gouda sira
- 150 g pureće šunke
- 1 šolja graška
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
- 1 mala kašika soli
- ½ mala kašika bibera
- ½ mala kašika Vegete
- 1 mala kašika ulja
ZA POČETAK:
Stavite 1 Litar vode da proključa. Izrendajte sir i pureću šunku izrežite na male komadiće. Zagrijte pećnicu na 200 ℃.
PRIPREMA:
- Korak
U proključalu vodu dodajte prstohvat soli i makarone. Kuhajte onoliko koliko je naznačeno na pakiranju makarona. Možete odmah staviti odbrojavanje na mobitelu na predviđeno vrijeme pripreme i lagano se prepustiti pripremi nadjeva.
- Korak
U posudicu umutite jaja sve dok ne postane potpuno žuta odnosno dok se bjelanjak jednomjerno ne umuti. U jaje dodajte vrhnje, pola kesice Sirela Ribanca, pola Sirela Gouda izrendanog sira, pureću šunku, grašak, začine pa dobro pomiješajte.
- Korak
U malu tepsiju ulijte kašiku ulja te ga potom komadom ubrusa ravnomjerno rasporedite po tepsiji.
- Korak
Gotove makarone procijedite i pomiješajte s napravljenim nadjevom. Tepsiju premažite uljem i ulijte pripremljenu smjesu koju ćete ravnomjerno rasporediti po tepsiji i po vrhu pospite Ribancem i ostatkom izrendanog sira.
- Pecite na 200 C stupnjeva 20 minuta.
Dobar tek!
Akos.ba