Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Studenski recepti: Pohovane lignje i osvježavajuća pileća krompir salata

Studenski recepti: Pohovane lignje i osvježavajuća pileća krompir salata

Vrijeme pripreme: 10 minuta         Vrijeme pečenja: 20 minuta           Za 2 osobe

  1. 500 g očišćenih lignji
  2. 2 jaja
  3. 5 velikih kašika brašna
  4. 5 velikih kašika prezli
  5. 2 male kašike soli
  6. 5 velikih kašika ulja
  7. 2 veća krompira
  8. 1 crveni luk
  9. 100 g President Somborske
  10. 1 Dukat Jogurt 200g
  11. 100 g maslina bez koštice
  12. 1 kašika mediteranske mješavine začina
  13. ½ kašike bibera

Priprema:

Lignje narežite na kolutiće. Krompir ogulite i narežite na ploške. Luk ogulite i izrežite na pola, pa svaku polu na ploške. President Somborsku izrežite na kockice, a masline na pola. Jaja izlupajte i poslite s  1 malom kašikom soli. U dva odvojena tanjura dodajte prezle i brašno.

  1. Korak:

Stavite krompir u ½ Litra hladne vode. Kada voda proključa namjestite odbrojavanje na 15 minuta i pustite da se krompir kuha.

  1. Korak:

Kolutiće lignje uvaljajte u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Zagrijte ulje u tavi pa dodajte pripremljene lignje, pržite dvije minute s obje strane odnosno sve dok ne poprime zlatnu boju. Pripremljene lignje odložite na salvetu ili ubrus kako bi upile višak ulja.

  1. Skuhani krompir procijedite i pomiješajte sa lukom, 1 kašikom ulja, začinima, maslinama, President Somborskom i Dukat jogurtom.
  2. Korak:

Lignje posložite na tanjur i poslužite uz pripremljenu krompir salatu.

Dobar tek!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top