EkonomijaU Fokusu

Šta se dešava između Vašingtona i Ankare i turske ekonomije?

I prije turskih predsjedničkih izbora održanih 24. juna, odlukom Erdogana, svi u Turskoj su očekivali neku vrstu nemira u ekonomiji zemlje jer su strukturalni problemi već do tada pokazali potrebu za ekonomskim mjerama.

Devalvacija domaće valute, povećanje inflacije, rast kamatnih stopa, trgovinski deficit, deficit tekućeg računa i devizni krediti bili su samo neki od očiglednih i vidljivih znakova da problemi postoje, izvještava IBNA.

Međutim, niko nije očekivao trenutnu situaciju: turska lira pala je u odnosu na dolar za oko 40% samo u roku od 2 mjeseca a devalvacija na godišnjem nivou iznosi preko 80%. Ako se ovakav trend nastavi, to može izazvati nepredvidive probleme turskim preduzećima i bankama.

Ovaj veliki preokret, vjeruje se, rezultat je pogoršanja odnosa između SAD-a i Turske, nakon što su SAD zahtijevale od Turske oslobađanje pastora Andrewa Brunsona koji se od 2016. godine nalazio u turskom zatvoru a sada se nalazi u kućnom pritivoru. Optužbe protiv njega odnose se na njegove veze sa Kurdistanskom radničkom partijom i organizacijom FETO.

No, to nije sve. Kupovina ruskog S-400 raketnog sistema zračne odbrane i Ankarini odnosi sa Moskvom i Teheranom izazvali su reakciju SAD koje, „kao odgovor na to“ nisu Turskoj izručile imama Fethullaha Gulena kojeg Ankara optužuje da stoji iza državnog udara iz maja 2016. godine. Istovremeno, SAD su zamrznule prodaju 100 F-35 borbenih aviona Turskoj, usprkos saradnji na njihovoj izradi i proizvodnji još od 2008. godine.

Nepovjerenje obje strane bilo je “prisutno” i tokom posjete turske delegacije SAD-u i sastanka koji je bio vrlo neuspješan i nakon kojeg je turska lira zaronila na najniži nivo.

Trump je u petak najavio i da će povećati carine na čelik i aluminij iz Turske. Turska smatra da će ovo dodatno ugroziti odnose između dviju zemalja i obećala je odgovor na tu mjeru koju smatra u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

„Kao i sve mjere poduzete protiv Turske, i ova će dobiti odgovor“, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Međutim, IBNA prenosi da postoje ljudi koji se nadaju da će se u narednoj sedmici stvari poboljšati kako bi se izbjeglo pogoršanje odnosa dvije strane ili dalji pad turske ekonomije.

Turska ima vrlo značajnu ulogu u NATO savezu, sa drugom najvećom vojskom i bilo bi opasno ukoliko bi ona odlučila da ga napusti. U ovoj zemlji živi i 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i, prema riječima evropskih zvaničnika, ona poštuje sporazum EU o izbjegličkoj krizi.

Naredna sedmica biće odlučujuća za Tursku, ali važna i za NATO i EU…

Independent Balkan News Agency / BiznisInfo

Povezani članci