Zdravlje

Šta je potrebno da se svaki dan osjećate lijepo i zadovoljno?

U današnjem društvu, ogroman je pritisak da uvijek dobro izgledamo.

Uče nas da mislimo da ako ne izgledamo na određeni način nećemo biti prihvaćeni. Nažalost, umjesto da nas ohrabruju da radimo ono što nas čini sretnijim, sve više smo uvjereni da ustvari nikada nećemo biti dovoljno dobri.

Realnost situacije je da i bez toga što vas ne vidim – bilo da ste trenutno za vašim radnim stolom ili sjedite na kauču – ja znam da ste apsolutno prekrasni. A to je zato što ljepota nije samo kako izgledate. Svi smo čuli za izraz “ljepota je u oku posmatrača.” Ideja iza ovoga je da je ono što je lijepo jednoj osobi možda neće biti lijepo nekome drugom. S obzirom da nema niti jedne stvari koja čini da nešto bude lijepo, onda je do osobe koja posmatra da procijeni da li je nešto lijepo ili ne.

I dalje zvuči kao veliki pritisak, zar ne?

Na našim sedmičnim sastancima (radim sa ogromnom grupom ljudi u Univerzitetu u Čikagu), razgovarali smo o tome što čini nešto lijepo. Bilo je mnogo fantastičnih odgovora, ali je jedna stvar oko koje su se svi složili je bila da način na koji nešto ili neko izgleda nije ono što ih čini lijepim – to je mnogo više od toga! Stvari kao što su njihov pozitivan stav, energija kojom zrače, ljubav koja se osjeća kad ste u njihovj blizini – to je ono što nekoga čini da bude prekrasan.

Dakle, prije nego što odete i stanete ispred tog ogledala koje kritikuje svaku nesavršenost koju možete smisliti, na trenutak se zapitajte. Šta nešto čini lijepim? Odvojite to od sebe. Razmislite o prekrasnom zalasku sunca. Mislite na dijete koje se smije. Razmislite o vremenu kada ste bili najsretniji. Šta čini te stvari da budu tako lijepe? Kako možete naglasiti i obuhvatiti tu istu ljepotu unutar sebe?

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button