Islamske temeZa djecu i omladinu

Dječiji magazin „Nuhova lađa“ – radost za čitavu porodicu

Porodica je polazište odakle se razvijaju svi ostali oblici udruživanja društva. Porodicom, ne samo da se produžava ljudska vrsta već je ona uvertira u sve ostale oblike ljudskog združivanja i ponašanja u različitim situacijama. Ako je porodica zdrava, možemo očekivati i da društvo bude zdravo. Pored toga što je zdrav porodični ambijent krucijalan za funkcionisanje porodice, jedan od najvećih izazova s kojim se roditelji susreću jeste očuvati zdravo rasuđivanje kod djece. Da bi uspjeli u tome za roditelje smo pripremili dječiji magazin „Nuhova lađa“ koji je do sada izašao u dva broja, a treći broj je trenutno aktuelan.

U svakom dječijem magazinu nalaze se teme koje kontinuirano obrađujemo poput: kazivanje o vjerovjesnicima, arapski jezik, Allahova lijepa ima, tefsir Kur’ana, obredi islama i svaki broj ima svoju temu. Za prvi broj tema broja je bila ‘Voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem’, ‘Ramazan – dragi gost’, a tema trećeg broja je ‘Putujte po Zemlji’. Temu broja obradimo s nekoliko različitih aspekata, a u magazinu se još nalaze i zanimljivosti kao i vježbanka. U vježbanci se ponvalja naučeno gradivo, a zadaci su različitog tima: dopunjavanje, zaokruživanje, bojanje.

U magazinu ima i rubrika: „Rekli su o Nuhovoj lađi“ gdje čitatelji imaju priliku izraziti svoje mišljenje i tako podstaći druge da se zainteresiraju za dječiji magazin. Iz drugog broja izdvajamo riječi kurra hafiza mr. Seada Kumre: „Nuhova lađa je dječiji časopis koji ne pruža zadovoljstvo isključivo našim najmlađim, već kroz interaktivan rad pruža radost svim članovima porodice.“ A iz trećeg broja izdvajamo riječi hfz. Alme Kurtović: “Svaka muslimanska kuća gdje ima dječijeg glasa trebala bi imati ovaj magazin. Našoj djeci je danas nažalost sve na “izvoli”, kako dobre tako i mnoge loše stvari . “Nuhova lađa” se pojavljuje baš njima posvećena, u smislu zabavnog, edukativnog ali i odgojnog karaktera, te je najpreča za svakodnevnu upotrebu kod naših mališana.”

Pored tekstova i zadataka, nastojimo da sa „Nuhovom lađom“ proaktivno djelujemo na djecu širom Bosne i Hercegovine i dijaspore, tako što organiziramo aktivnosti različitog karaktera. Preko društvenih mreža smo raspisali konkurs za najljepšu fotografiju džamija Bosne i Hercegovine, a u tekućem broju možete vidjeti pobjedničke slike. Također, u novom broju pokrenuli smo istragu malih knjigofila. U magazinu možete pročitati slijedeće: “Napiši nam poruku, pismo u kojem ćeš opisati svoj odnos prema knjizi. Napiši nam neku od knjiga koju si pročitao i šta najviše voliš da čitaš. Budi kreativan i inspirativan.” I druge osobe mogu prijaviti malog knjigofila. Svako može pomoći ovaj projekat, a onda ćemo mi odabrati knjigofila ili više njih, shodno mogućnostima, i nagraditi sa setom knjiga. Iako je kultura čitanja na veoma niskom nivou, u radu s djecom da se primjetiti da, ipak, ima djece koja vole da čitaju i čijim roditelja je stalo da im djeca čitaju. Do takve djece želimo doći, pogotovo ako nisu u mogućnosti da sebi nabave literaturu.

U odjeljenju “Kutak za roditelje” nalazi se sadržaj koji je namijenjen roditeljima kako bi se informisali u oblasti odgoja djece i kako bi bili spremniji u toj časnoj i milosrdnoj dužnosti.

Magazin se može poručiti preko e-maila: nuhova.arka@gmail.com, broja 060 357 99 25 (viber, whatsapp i dr.) ili preko facebook stranice Nuhova lađa. Cijena jednog primjerka je 3 KM.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button