Brak i porodicaKutak za ženu

Soda bikarbona za čišćenje – kako je koristiti?

Nemojte podcjenjivati moć sode bikarbone, ona je definitivno zdraviji izbor, a jednako učinkovita kao i današnja sredstva za čišćenje.

U nastavku vam donosimo savjete kako koristiti sodu bikarbonu za čišćenje.

Mrlje na tepihu

Ukoliko vam se desi da napravite mrlju na tepihu, važno je da ju pokušate ukloniti odmah. Mrlju natopite sirćetom, a zatim na nju stavite sodu bikarbonu. Ostavite da djeluje do pola sata, a za još bolje rezultate možete ostaviti da djeluje preko noći. Nakon što mrlja apsorbira, očistite površinu te usisajte tepih.

Pranje odjeće

Dodajte sodu svojem deterdžentu za pranje rublja. Soda će dodatno omekšati vodu što znači da ćete trebati manje deterdženta i povećati će dozu izbjeljivanja, što znači da ćete trebati manje izbjeljivača.

Neugodni mirisi u frižideru

Spremite otvorenu posudu sode bikarbone u zamrzivač ili frižider jer će ona eliminirati neugodne mirise. Ukoliko imate ostatke hrane unutar hladnjaka, pokušajte ih očistiti mješavinom sirćeta i sode bikarbone.

Čišćenje kupaonice

Ako se nalazite u području koje ima tvrdu vodu, vaše kupaonice će biti omiljeno mjesto druženja malih sitnih bakterija. Minerali u vodi mogu stvoriti smeđe kolutove unutar wc školjke, a kada se to dogodi obično ćete morati koristiti jaka sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti porculan i iritirati oči i nos.

Kako bi spriječili mrlje i zadržali vaš wc čistim, održavajte čišćenje jednom tjedno sodom bikarbonom. Pospite svoju wc školju šoljom sode bikarbone, a zatim primjenite sirće u spreju. Ostavite desetak minuta da djeluje, a zatim istrljajte i isperite.

Osim školjke, soda bikarbona vam može pomoći i kod čišćenja kade i lavaboa. Primjenite isti postupak kao i kod čišćenja wc školjke.

Mrlje od kafe i čaja

Mrlje kafe i čaja mogu biti jako tvrdoglave. Pomiješajte pola šolje sode bikarbone u jednu litru vode te natopite šolje. Za teže mrlje ostavite da djeluje preko noći.

Čišćenje mašine za suđe

Čistoća mašine se treba održavati redovito tako da učinkovito radi. Jednostavno ulijte šolju sode bikarbone u mašinu i pustite da odradi svoje. Ne samo da će vam pomoći protiv prljavštine nego će i osvježiti mašinu.

Održavanje vrtnog namještaja

Pospite malo sode bikarbone ispod stolica sa jastucima, i to će ih držati svježima tokom zimske sezone. Također možete sodom obrisati plastične stolice i stolove.

Čišćenje odvoda

U odvodu se često mogu stvoriti neugodni mirisi. Uspite pola šolje sode bikarbone u odvod, a zatim ulijte pola šolje octa. Ostavite da djeluje oko 15 minuta, a zatim pustite kipuću vodu u odvod.

Ovu metodu primjenjujte samo ako imate metalne cijevi.

krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button