Liderstvo i menadžment

Snaga vizije i postepenost su ključ svakog uspjeha

Vizija podrazumijeva da zamisliš svoj cilj kao da si ga već ostvario. Kada sam, na primjer, pisao ovu knjigu, ja sam već zamišljao da sam je izdao i da je dostupna u svim velikim knjižarama i da se ljudi njome koriste širom svijeta. Zamišljao sam sebe kako ulazim u knjižaru, uzimam knjigu i prelistavam njene stranice. Zamišljam šta je napisano na svako toj stranici i kakav pozitivan efekat će imati na čitateljske umove. Ova vizija me je osnažila i motivirala me da napišem knjigu. Znao sam da to mogu uraditi uz Allahovu pomoć, a već sam imao ideju šta želim, kako treba da izgleda finalna verzija i šta želim postići s tim.

Da bi vizija bila efikasna, mora biti detalna i pozitivna što je više moguće. Kada su ashabi išli u bitku protiv Rimljana, oni su unaprijed imali vizuju da će ih pobjediti. Poslanik, s.a.v.s., je već bio nagovijestio osvajanje i nekima od njih detaljno opisao šta će raditi ili dobiti od teritorije. Iako su brojčano bili manji i slabije opremljeni u usporedbi sa Rimljanima, ušli su u bitku unaprijed zamišljajući pozitivan ishod, znajući da je Allah na njihovoj strani i da mogu ostvariti svoje ciljeve.

Kakvi god da su tvoji ciljevi, šta god da želiš dobiti ili postići u životu, odvoji vrijeme kako bi zamišljao krajnje rezultate toga i iskoristi pozitivnu energiju tih misli da ti one budu gorivo koje će te pogoniti da to uradiš.

Idi korak po korak

Nema plemenitog cilja koji se može preko noći ostvariti. Pogledaj okolo svake džamije, centra, organizacije, škole, biznisa ili produkta kojeg vidiš. Svi oni su počeli od neke ideje kojoj je trebalo mnogo vremena i puno koraka da postane stvarnost. Ali oni nikada nisu dozvolili da ih veličina zadatka odvrati od realizacije. Oni su radili korak po korak dugi niz godina i postigli velike stvari.

Popričaj s nekim ko je postigao nešto veličanstvo u svom životu i otkrićeš da im je svima upravo ovo zajedničke. Dakle, radili su korak po korak i nisu dozvolili da ih zahtjevnost projekta obezhrabri od poduzimanja slijedećeg koraka. Čak i dok planirate, uvijek pravite dovoljno specifične da tačno znate koji vam je slijedeći korak. Tako ćete zadržati oboje: i veličinu projekta i fokus na slijedećem koraku, a zatim slijedeći i tako nastaviti sve dok ne postignete zacrtano.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button