Kulinarstvo

Slatko od smokava

Ukoliko volite običaj da uz kahvu poslužite i slatko, obavezno napravite slatko od smokava po tradicionalnom receptu.

Ukoliko volite običaj da uz kahvu poslužite i slatko, obavezno napravite slatko od smokava po tradicionalnom receptu, piše Lisa.

Potrebno vam je:

1,25 kg smokvi;

3 kg šećera;

kora 1 limuna,

sok od jednog limuna.

Priprema:

Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu pletaćom iglom probodite skroz na dva mjesta.
Smokve kuhajte u 6-8 voda, dok voda ne proključa, pa tu vodu prospite a sipajte novu i ponovo kuhajte. U posljednju vodu stavite jednu koru limuna.

Kuhane smokve pažljivo procjedite i ostavite da se osuše. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte ga vodom da ogrezne i stavite da se kuha. Kad se šećer donekle ukuha stavite u njega smokve. Kuhajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se s varjače sliva u kapima, a ne u mlazu.

Na 5 minuta pred kraj dodajte sok od limuna. Skuhano slatko sklonite s vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Tad sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri.

Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još soka. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom. Neka tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle.
akos.ba