Liderstvo i menadžment

Sitnice koje mnogo znače: Pet načina da poboljšate današnji radni dan

Ako danas negodujete zbog posla i jedva čekate da se završi radno vrijeme, vrijeme je da učinite vaš dan zanimljivijim.

Čak i ako vam je ostalo samo pet minuta do kraja radnog dana, nije kasno da primjenite neki od ovih savjeta i učinite svoj dan mnogo ljepšim.

1. Unesite malo zabave na radno mjesto

Potražite na internetu nešto što će vas nasmijati. Pokažite kolegama smiješnu fotografiju ili klip i zajedno uživajte u zabavi. Možete ovo da uvedete kao jutarnju praksu dok pijete kafu, pa da se kasnije u radnom danu podsjetite kako biste održali prijatnu atmosferu u kancelariji. Svakog dana pronađite novu šalu koja će biti glavna tema i uživajte u smijehu.

2. Uljepšajte nečiji dan

Čineći drugima dobro i vi ćete se osjećati bolje. Razmislite šta vaše kolege vole od grickalica ili slatkiša, koju kafu najčešće piju, a onda ih iznenadite tako što ćete im sami donijeti novi napitak ili omiljenu čokoladicu. Oni će se sigurno obradovati, a to će i vas učiniti zadovoljnijim.

Ovako ćete doprinjeti i tome da vaš odnos s kolegama bude bolji, što na duže staze nosi bolju efikasnost na poslu i više zadovoljstva na radnom mjestu.

3. Ne dopada vam se trenutni zadatak? Ostavite ga za kasnije i učinite nešto zanimljivije

Ako tjerate sebe da radite na zadatku koji vam nikako ne ide, teško ćete ga završiti kako treba. Napravite predah i opustite se uz muziku, prošetajte ispred kancelarije ili se osvežite hranom i pićem. Dajte mozgu neophodnu energiju, a kad se vratite s mini pauze, imaćete više elana da se posvetite onom što vas je do pre toga mučilo.

4. Ukrasite vaše radno mesto

Uljepšajte svoje okruženje i uljepšaćete svoje misli. Oplemenite svoj radni sto malim kaktusom, ili fotografijom svoje porodice. Napravite pano na koji ćete kačiti zabavne poruke ili razglednice omiljenih destinacija.

Učinite da vaš kutak za rad bude mjesto na kom ćete se osjećati prijatno, kao kod kuće, i odlazak na posao neće vas činiti sumornim.

5. Nađite inspiraciju u drugima

Kada imate mnogo posla a niste baš orni za rad, pronađite mjesto ili ljude koji će vas inspirisati. Posjetite obližnju knjižaru ili galeriju u kojima se osjećate dobro ili izađite na kafu s kolegom koji će vas savjetovati i dati vam motivaciju za rad. Potražite priče onih koji su postali uspješni zahvaljujući znanju i trudu i pokušajte da saznate šta je to što je njima pomoglo da ostvare rezultate.

Ovi predlozi nisu ništa epohalno, ali su potrebni volja i mali napor da ih sprovedete u djelo. Vaš dan na poslu biće zanimljiv onoliko koliko se vi potrudite da bude. Pronađite ono zbog čega ćete se radovati odlasku na posao i učinite da svaki dan bude produktivan i interesantan.

Akta.ba

Povezani članci

Back to top button