Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Simptomi klimakterija i menopauze i kako ih ublažiti

Simptomi klimakterija i menopauze i kako ih ublažiti

Simptomi klimakterija i menopauze mogu se znatno ublažiti te tako olakšati završetak reproduktivnog ciklusa žene.

Klimakterij

Klimakterij, poznat i kao perimenopauza, je medicinski termin kojim se označava razdoblje koje prethodi posljednjoj menstruaciji. Tijekom tog perioda događaju se određene promjene na tijelu žene koje će naposljetku rezultirati menopauzom odnosno trajnim gubitkom menstruacije i prestankom cikličke djelatnosti jajnika kod žene.

Koji su simptomi klimakterija?

Otprilike 50-80% žena će doživjeti većinu simptoma klimakterija, dok je vrlo mali broj onih koje ih uopšte neće osjetiti. No, i u tim će slučajevima najčešće tokom klimakterija menstrualni ciklusi biti neredoviti. Simptomi klimakterija rezultat su smanjene razine hormona, prvenstveno gestagena i estrogena. Zapravo, može se reći kako je klimakterij razdoblje prilagođavanja tijela na takvu smanjenu razinu hormona.

Uobičajeni simptomi koji se javljaju tokom klimakterija su:

Znojenje tijekom noći i napadi vrućine
Pojačani otkucaji srca i povišen krvni pritisak
Neredovita menstruacija
Depresivna raspoloženja, razdražljivost, osjećaj tjeskobe i emocionalna labilnost
Manjak koncentracije
Povećanje tjelesne težine
Glavobolja
Nesanica

Menopauza

Menopauza označava završetak reproduktivnog ciklusa žene, a obično se javlja u dobi između 40 i 60 godina, ali i ranije, kao posljedica nekih operacija ili bolesti. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika.

Koji su simptomi menopauze?

Mnogi simptomi koji se javljaju tokom menopauze mogu biti prilično neugodni. Međutim, danas postoje široke terapijske mogućnosti kojima se ublažavaju razni simptomi menopauze, a osim toga pozitivne rezultate pokazuju akupunktura i ljekovito bilje.

Uobičajeni simptomi u kasnijoj fazi menopauze su:
Promjene u strukturi kose, kože i noktiju
Bolovi u kostima i zglobovima
Bolest krvnih žila
Snižavanje gustoće kostiju
Osteoporoza s prijelomima

Kako ublažiti simptome menopauze i klimakterija?

Određene promjene u načinu života mogu uvelike utjecati na ublažavanje simptoma menopauze i klimakterija.

Prvenstveno se preporučuje zdrava i raznovrsna ishrana, temeljena na namirnicama koje osiguravaju kalcij, kao što su mliječni proizvodi, sir, sardine, losos i zeleno lisnato povrće. Adekvatan unos kalcija će usporiti snižavanje gustoće kostiju i nastanak osteoporoze s prijelomima.

Osim toga, od velike koristi pri ublažavanju simptoma menopauze i klimakterija može biti i umjerena fizička aktivnost koja će pomoći u održavanju opće kondicije, smanjiti rizik od razvoja bolesti srca te ojačati kosti.

Preporučuje se aktivnost na otvorenom s obzirom da izloženost suncu potiče proizvodnju vitamina D koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij iz hrane te tako doprinosi zdravim kostima i zubima.

Uz zdravu prehranu i fizičku aktivnost, također se preporučuje i izbjegavanje stresnih situacija, dovoljno odmaranja, te nošenje pamučne odjeće kako bi ublažili napade vrućine.

krenizdravo.rtl.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top