Nauka i tehnologija

Jedan od budućih iPhonea mogao bi imati čitač otiska prsta u zaslonu

Budući da je Apple već jednom koristio „X“ za obilježavanje nove generacije Mac OS-a – (OS X) velika je šansa da će isto slovo biti iskorišteno i za slavljenički model iPhonea. Prema DigiTimesu nova osmica ili novi X model trebao bi dobiti kućište od nehrđajućeg čelika na čijoj će se stražnjoj strani nalaziti i staklena površina.

IR čitač otiska prsta

Dosadašnje glasine govore i kako bi iPhone 8/iPhone X trebao imati i cijenu veću od 1.000 dolara. No, sudeći prema nedavno odobrenom patentu, slavljenički model bi mogao ostati i zapamćen kao prvi iPhone koji je stigao bez „Home“ tipke, barem one fizičke.

Naime,  Appleu je odobren patent koji čitač otiska prsta smješta u sam zaslon, čime nestaje potreba za fizičkom „Home“ tipkom. Patent opisuje kako se otisak prsta skenira pomoću IR (infracrvenih) dioda koje su kako smo već naveli integrirane u zaslon.

Iako je patent odobren Appleu, ovu tehnologiju ja zapravo razvila tvrtka LuxVue koju je sredinom 2014. godine kupio Apple. Ukoliko se Apple odluči na integraciju čitača otiska prsta u zaslon to će ujedno potvrditi i glasine kako će novi iPhone imati zaslon koji će se protezati cijelom prednjom stranom uređaja.

Šta će se od svega ovoga obistini, a šta neće saznat ćemo na jesen kada novi iPhonei budu i službeno predstavljeni. Do tada sve ove informacije smatrajte tek glasinama.

bug.hr

Back to top button