Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Sedam stvari koje uništavaju sreću u braku

Sedam stvari koje uništavaju sreću u braku

U ovom članku ćemo spomenuti nekoliko stvari koje narušavaju bračnu sreću i idilu.

1. Ružno ponašanje – kada supružnici jedni drugima upućuju ružne riječi, vrijeđaju se, ismijavaju, omalovažavaju, na ružan način šale. Sve ovo narušava njihov odnos.

2. Zanemarivanje jedno drugog – slaba komunikacija, manjak razgovora među supružnicima, neizdvajanje vremena za zajedničko druženje, izolacija jednog od drugog.

3. Laganje – Ima li išta gore od toga da supružnici kriju stvari jedno od drugog i služe se lažima i varkama? Allah, dž.š., je vjernicima i vjernicama zabranio laganje. U islamu nema mjesta za laž, i molimo Allaha, dž.š., da nas sačuva ovog zla.

4. Neizvršavanje obaveza i obećanja – narušava povjerenje među bračnim partnerima.

5. Izbjegavanje fizičkog kontakta i dodira – dovodi do smanjenja bliskosti među supružnicima, što se odražava na kvalitet braka.

6. Sumnjičenje i ogovaranje – su mnoge brakove doveli na rub propasti. Nepovjerenje i sumnja u supružnika ne samo da narušava sreću u braku, već otežava i uništava plodove braka. Kako li je samo ružno da supružnici u jedno drugo sumnjaju i jedno o drugome ružno govore, umjesto da budu tim i zajednički rade.

7. Neobavljanje ibadeta – Da li će Allah, dž.š., dati bereket i sreću u braku ljudima koji su Njega zaboravili i ne čine mu ibadet? Allah, dž.š. je Onaj Koji bračnim partnerima daje ljubav i samilost, i stoga je njihova obaveza da ne zaborave Onoga ko ih je i spojio u bračnoj zajednici.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top