Književni kutak

Sead Jusić: Naša bosanska bitka ne može stati

Promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića upriličena je u Memorijalnom centru Kovači. Izdavači knjige su Udruženje 505.-a viteška bužimska brigada i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”.

Bitka koja traje

Knjiga “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” je priča o 505. Viteškoj brigadi i njenom legendarnom komandantu Izetu Naniću, koja je odredila dalji tok rata na prostoru bosanske Krajine. Knjiga donosio dio istine o dešavanjima u periodu od 1992 do 1995, i ne samo da donosi istinu ispričanu od strane jednog čovjeka, autora, sudionika ratnih dešavanja, nego i drugu stranu priče, ispričanu kroz izvještaje i ratne dnevnike neprijateljskih komandanata zarobljenih tokom akcije Breza 94.

Autor knjige Jusić, aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, bio je ratni komandant 505. Viteške brigade a na toj poziciji je naslijedio Izeta Nanića izjavio je da knjiga govori o pobjedama Armije RBiH ali i bosanskoj bitci koja još uvijek traje.

„Ja sam uvjeren, i to često puta govorim, da je  šehadet  naših nana, nešeg dida, došlo na odgovarajuće mjesto da nam je Bog dragi do u presudnom momentu da imamo ljude, organizacijski, državotvorno spremne i sposobne poput Izeta Nanića, Arifa Dudakovića i svih drugih, i svih drugih nas da smo bili u stanju znati šta je država i u tom smislu uraditi sve što je bilo neophodno da pobjedimo. Naša bosanska bitka ne može stati, ona samo ako stane nas neće biti“  – kazao je Jusić.

Jedan od promotora, profesor Selmo Cikotić istakao je da je pisano svjedočanstvo o bitci Breza 94 značajno jer otjelovljuje 5 korpus i ARBiH.

„Autor Sead Jusić je u ovoj knjizi na zanimljiv način integrirao vlastita sjećanja, bilješke, sa velikim brojem dokumenata i činjenica s jedne, te velikim brojem pojedinačnih iskaza drugih pojedinaca s druge strane“ – naveo je profesor Cikotić.

Ova knjiga čuva sjećanje na hrabre sinove Bosne i Hercegovine, velike ratnike i vojskovođe, te ostaje kao dokument koji će čuvati istinu o herojskoj odrani Bosne.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Foto: Mubina Mumić

Povezani članci

Back to top button