Umjetnost

Edhem Fočo: Na AJB DOC-u filmovi koji su ozbiljni kandidati za “Oscara”

Al Jazeera Balkans, organizator međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, i ove godine će ljubiteljima te vrste filmskog žanra pružiti mogućnost da pogledaju široki spektar priča, žanrova, tema i vještina pravljenja filmova. Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, održava se od 20. do 24. septembra u Sarajevu, na kojem će u tri programa biti prikazana 23 dokumentarna filma, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova televizijska kuća festival organizuje u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom, s ciljem afirmisanja autora i dokumentarnih filmova koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na Drugom AJB DOC Film Festivalu, odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 400 filmova iz 21 zemlje.

– Filmovi različitih tematika –

Ovogodišnje izdanje festivala donosi 23 filma, od kojih je 12 odabrano za takmičarsku selekciju, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju “Last Minute Cinema” i šest za prateći program “AJB Prikazuje”, koje će biti prikazani Multiplexu Cinema City.

“Svi filmovi su provjereni, spremni za emitovanje kao i ekipa koja radi pripreme. Ove godine imamo dosta gostiju izvan BiH, producente, režisere, autore, žiri, specijalne goste, medije koji dolaze izvan BiH. Oko toga imamo više priprema, ali dobro je. Mislim da će festival biti dobar, uspješan, nadam se s filmovima koji će se svidjeti publici”, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

“Change” ili “Promjena” slogan je drugog izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, a sama ideja o takvom sloganu rodila se nakon što je pregledan određen broj filmova koji su bili kandidati za takmičarsku selekciju.

“Vidjeli smo da se većina tih filmova bavi promjenama. Promjene koje su se već desile ili koje tek treba da se dese. Vidite kod protagonista filmova da oni teže promjenama, što je prirodno. Većina nas teži promjenama i shvatili smo da je stvarno ove godine to dobar slogan. Mislimo da se puno promjena dešava u svijetu, a dokumentarni film je refleksija tog stvarnog svijeta”, poručio je Fočo.

AJB DOC će ove, kao i prošle godine, publici predstaviti dokumentarne filmove različitih tematika, od političkih dokumentaraca do onih koji prikazuju stanje čovjeka u društvu. Kako je najavljeno i ranije, na ovogodišnjem festivalu AJB DOC biće više filmova koje su producirale, režirale ili u kojima su protagonisti žene.

“Ti filmovi su obično emotivniji, dublji. Imamo i ratnih filmova, kao što je film koji otvara festival ‘Za Samu’ koji je trenutno veliki hit u Engleskoj i Americi. Autorica i korežiser su nedavno gostovali na CNN-u kod Christiane Amanpour. Imamo filmove koji se tiču našeg rata 1992.-1995. godine i to je film ‘Lakonoga’ o sudbini Fahrudina Kučuka i njegovog djeteta. I jedan i drugi film su jako teški, ali na kraju izađete s nekom nadom, pozitivnim pogledom na sutra”, rekao je Fočo.

– Nezavidan položaj bh. dokumentarnog filma –

Takođe će biti prikazan i filmovi sa sportskom tematikom, poput filma “Nevjerovatno putovanje” o Košarkaškoj reprezentaciji BiH 1993. godine. Na programu će takođe biti filmovi, za koje Fočo navodi da su svojevrsni historijski dokumenti, filmovi o izbjeglicama, tople ljudske priče, ali i kontroverzne priče poput one o imunizaciji.

Na festivalu je takođe i pet filmova bh. koprodukcije. Direktor AJB DOC Film Festivala smatra da trenutni položaj bh. dokumentarnog filma nije nimalo zavidan, zašta su, kako je kazao, najmanje krivi autori.

“Nažalost, BiH već duže vrijeme ima problema s finansiranjem filmske industrije, da li je to igrani ili dokumentarni film nema nikakve veze. Mi, Al Jazeera televizija, pravimo neki pomak po pitanju dokumentarnog filma. Finansiramo i proizvodimo dosta sadržaja u saradnji s domaćim produkcijskim kućama ali ne mislim da je to dovoljno”, poručio je Fočo.

Tvrdi da uprkos takvoj situaciji, domaći autori imaju kapacitet, potencijal i talenat i mogu proizvoditi dobre igrane i dokumentarne filmove, što se moglo vidjeti i na posljednjem Sarajevo Film Festivalu (SFF).

“Ja bih volio da se malo više koncentrišemo na tu industriju. Ako ćemo svi primijetiti, trend dokumentarnih filmova u svjetskom medijskom prostoru je u uzlanoj putanji. Vidimo da je sve više takvih filmova na platformama poput Amazon Prime Videa, Netflixa, HBO-a. To treba da nam daje nadu. Neki filmovi se mogu snimati s relativno skromnom opremom. Jedan od filmova koji će biti prikazan na AJB DOC-u ‘Konačni putnik’ je u potpunosti snimljen telefonom, a film je ove godine dobio nagrade na međunarodnim festivalima. To nije mala stvar i to svako ovdje može”, rekao je Fočo.

– Nekoliko ozbiljnih kandidata za nagradu Oscar –

Dva prošlogodišnja pobjednička filma na festivalu su bili kandidati za filmsku nagradu Oscar, od kojih je jedan ušao u uži izbor među pet najboljih filmova. Fočo ističe da i ove godine imaju potencijalne kandidate za prestižnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti.

“Ove godine imamo dva ili tri filma koji su ozbiljni kandidati i moraće ući u neki izbor za Oscara. Šta će biti na kraju, ne znamo, ali je činjenica da pregledavajući filmove koji su izabrani ove godine, vidite da je zaista veliki kvalitet. Nama je drago da autori, producenti, distribudeti tih filmova već prepoznaju AJB DOC kao mjesto gdje treba plasirati te filmove ili kao festival, jer znamo da u svijetu ima na hiljade festivala dokumentarnog filma i to je za nas već neko priznanje”, izjavio je direktor ovog festivala.

AJB DOC je već s prvim izdanjem premašio sva očekivanja i ušao na velika vrata u taj svijet festivala. Cilj organizatora je da AJB DOC postane jedan od najvećih festivala dokumentarnog filma u regionu, što, kako tvrdi Fočo nije nimalo lako s obzirom na to da na ovom području postoje izuzetno uspješni festivali dokumentarnog filma poput prizrenskog DokuFesta ili ZagrebDoxa.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno ograničenog su trajanja prema televizijskom formatu.

“Imamo tu ambiciju, a vjerujem da imamo i sposobnosti, ali naravno za takve stvari treba vremena. Specifična je stvar taj naš format koji je ispao da je originalno naš, jer ga nema nijedan drugi festival ili ga bar nismo identifikovali kao sličnog, koji prepoznaje taj TV format dokumentarnog filma u takmičarskoj selekciji. Postao je prilično interesantan svima. I prošle i ove godine imamo filmove koji su specifično napravljeni za ovaj festival u ovom formatu. Nakon toga su bili uspješniji u smislu distribucije, jer su se lakše mogli prodati, distribuirati televizijama”, kazao je Fočo, izrazivši nadu da će po značaju i karakteru tog formata AJB DOC postati “ozbiljan igrač” i u Evropi.

–  Festival se širi i na ostatak regiona –

Mnogi se slažu da Sarajevo postaje prepoznatljivo po filmskim festivalima i da Al Jazeera Balkans ovim festivalom daje svoj doprinos tome. Na pitanje na koji način planiraju razvijati svoju priču u budućnosti, direktor AJB DOC-a ističe da žele promovisati festival i proširiti polje djelovanja i na ostatak regiona.

“Imaćemo specijalne projekcije, dodatne sadržaje ili programe koji će se održavati na raznim mjestima. Želimo zadržati regionalni karakter po kojem smo prepoznatljivi. Nećemo da budemo svedeni samo na uži krug. Sve to, naravno zavisi i od drugih faktora, ali to nam je već u planu. AJB DOC neće biti vezan samo za Sarajevo, već će to biti festival koji će imati širi prostor djelovanja”, poručio je direktor festivala Edhem Fočo.

Na Festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Međunarodni žiri koji čini pet članova odabraće najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB Main Award”, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje “AJB Program Award”. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za “Nagradu publike”.

Članovi međunarodnog žirija priznati su i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Ademir Kenović iz Bosne i Hercegovine, Thierry Detaille iz Belgije, Victoria Bruce iz Sjedinjenih Američkih Država, Ivana Pauerova iz Češke i Adel Ksiksi (Al Jazeera Documentary Channel).

U vrijeme održavanja festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, biće organizovan i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regiona, a vodiće ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Instituta. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV-kućama.

Gost ovogodišnjeg AJB DOC Film Festivala je Palestinka Rawan Damen, bivša zaposlenica Al Jazeere Balkans i autorka mnogih nagrađivanih dokumentarnih filmova. Ona će 22. septembra u 13.00 sati u Multiplexu Cinema City održati prezentaciju pod nazivom “Palestine Ambassador: New Land, New Life” (Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život). Publika će imati priliku da posluša njen govor u TED stilu, a potom će moći postavljati i pitanja.

Karte za AJB DOC Film Festival u prodaji su od 16. septembra u Multiplexu Cinema City, a informacije o filmovima i detaljima projekcija mogu se naći na web-stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

Povezani članci

Back to top button