RekreacijaU Fokusu

Savjeti, vježbe i igre za zdraviji mozak

U nastavku pročitajte neke od “vježbi” za koje smo sigurni da djeluju.

Mozak ne možemo izvaditi i direktno promatrati, ali učinkovitost vježbi možemo promatrati indirektno jer će nam nakon vježbanja proces razmišljanja postati brži i jasniji, bolje ćemo pamtiti i lakše se nositi sa svakodnevnim izazovima, a simptomi anksioznosti i depresije (ako ih imamo) možda će oslabiti. Mozak je jako zahvalan organ, jer kada ga se vježba, on pokazuje top formu.

Istraživanje je pokazalo da brzina čitanja kod djece raste s godinama sve do fakultetske dobi, kada brzina postiže maksimum. Nakon toga ona opada. Razlog opadanja leži u činjenici da osobe nakon fakulteta prestaju učiti i ne čitaju koliko i prije pa mozak gubi “kondiciju”.

Mi smo dobro proučili kako sve možemo pomoći našem mozgu da bude u top-formi. Pročitali smo savjete stručnjaka, primijenili ih u svakodnevnom životu i možemo vam reći da djeluju.

U nastavku pročitajte neke od “vježbi” za koje smo sigurni da djeluju.

Učenje

Kad god učite nešto novo, stimulirate mozak da logički razmišlja i da pohranjuje nove podatke. Bitna je konstantnost učenja, 15 minuta dnevno je sasvim dosta dokle god to činite svaki dan. E sad, vjerojatno se pitate – Što učiti? Sadržaj nije toliko bitan koliko sama akcija učenja.
Učenje će ići lakše ako vas tema zanima ili vam je korisna pa birajte po tom kriteriju. Naučiti novi jezik vrlo je korisno. Ili na primjer nešto što će vam pomoći u poslu.

Zdraviji mozak

Usvajajte nove vještine i unaprijeđujte postojećeSvaka nova vještina dragocjena je za vaš mozak jer pokreće određene reakcije koje dosad nisu bile pokretane.

Pijte puno vode

Svi stručnjaci za mozak slažu se oko toga da mozak treba puno vode. Istraživanja su pokazala da ako popijete malo vode prije neke naporne moždane aktivnosti – rezultati će biti bolji.

Upotrebljavajte obje strane mozga

Što to znači? Neke aktivnosti obavlja lijeva strana mozga, a neke desna. Nekim osobama je dominantna jedna strana mozga, a nekima druga.
Primjerice, lijeva strana mozga zadužena je za jezike, a desna za logiku. Lijeva strana mozga pokreće desnu ruku, a desna lijevu ruku. Ako pišete desnom rukom probajte malo pisati lijevom. Bit će vam jako teško, ali tom aktivnošću probudit ćete drugu stranu mozga. Ovo je jako korisna praksa (tu i tamo škrabati misli rukom kojom inače ne pišemo), mi smo se uvjerili.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost pojačava dotok kisika u mozak, stimulira krvni sistem i potiče lučenje endorfina. Nećemo vam biti dosadni ponavljanjem da se treba što više kretati, vjerojatno ste to već puno puta čuli. Ako spojite fizičku aktivnost sa sportom koji traži brze reflekse dobili ste dobitnu kombinaciju. Stolni tenis obično se spominje kao sport za mozak.

Vježbe za zdraviji mozak

Izbjegavajte televiziju i video igrice u velikim količinama
Ova vrsta zabave je pasivna zabava u kojoj vaš mozak miruje. Zato je ta zabava često opuštajuća jer ne zahtjeva rad mozga, ali u velikim količinama je opasna. Primjerice, djeca koja sjede pred televizijom 2 ili više sata dnevno imaju 10% veće šanse oboljeti od hiperaktivnosti.

Igrice dobre za mozak

Sada kada smo rekli ovo za televiziju i igrice, reći ćemo i da postoje igrice dobre za mozak. Te igrice ili opuštaju ili traže da se koncentrirate ili traže da vježbate pamćenje. Zlatno pravilo je – nemojte ih igrati pre dugo jer onda ne činite dobro sebi i svom mozgu nego zabušavate.

Pazite na prehranu

Postoje određene namirnice koje su odlične za mozak. Pronadjite ih i uvrstite u svoju prehranu.

Posljednji, ali i najvažniji savjet – budite uporni

Upornost je najbitnija. Lako je početi s nekom novom navikom dok vas drži euforija i želja za nečim novim. No, kada ta prvobita želja prođe, treba i onda naći motiva za nastavak.

Naše tijelo se obično protivi novim i zdravim navikama. Ne da mu se. Tijelo bi radije ležalo na kauču i gledalo seriju nego se malo prošetalo na svježem zraku. Tu činjenicu treba prihvatiti i prisiliti se da se posao obavi, ne slušati savjete one “lijene kauč strane” u nama.

Izvor:krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button