DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Savjeti psihologa: Kako iskoristiti vrijeme u ramazanu na najbolji način?

Svjedoci smo, iz godine u godinu, da ovaj blagoslovljeni mjesec Allahove milosti prolazi veoma brzo, te ako ga želimo iskoristiti na najbolji mogući način – važna je i naša mentalna priprema.

U današnje vrijeme,  moguće je pronaći mnoštvo korisnih tekstova na temu  kako se imanski pripremiti za najvrijedniji mjesec u godini.  Ipak, mnogi vjernici lahko upadnu u zamku gubljenja vremena i besposličarenja, te gubitka energije tokom posta. U tri koraka pojasnit ćemo kao psihološku energiju usmjeriti na najbolji mogući nacin, te izbjeći najčešće zamke koje se javljaju tokom ramazana.

  1. Prije svakoga narednog dana, planirajte šta ćete raditi sutra i kako dan provesti u hajru. Pokušajte biti još produktivniji, inovativniji i svoj rad i doprinos porodici i društvenoj zajednici osjećati kao vrstu ibadeta, jače no ikada prije. Ramazan nije vrijeme mrtvila i pukog „preživljavanja“, već upravo suprotno – to je mjesec u kojem, uz dovu Uzvišenom Gospodaru,  izvlačimo najbolje iz sebe.
  2. Udaljite se od svih nepotrebnih i beskorisnih sadržaja kao što su društvene mreže i štetni tv programi, filmovi, serije itd. Sve više pojedinaca donosi odluku da u mjesecu ramazanu ne posjećuje Facebook, što se pokazalo kao veoma dobra odluka. Nesvjesno ćete na internetu provesti mnogo više vremena nego što ste planirali – vremena koje je moglo biti utrošeno u druženju sa Kur’anom, iščitavanju tefsira ili jednostavno u vjerskoj poduci vlastite djece. Dodatno, naš um ima ograničen kapacitet kada je koncentracija u pitanju,  te nakon određenog vremena dolazi do zamora. Ne dozvolite da izgubite mentalnu svježinu i elan za rad i ibadet provodeći vrijeme u nepotrebnim dopisivanjima i iščitavanjima beskorisnih informacija. Um će se umoriti i vi nakon izvjesnog vremena nećete više imati istu volju sa kojom ste se probudili. Dodatno, budimo uvijek svjesni neprocjenjive vrijednosti ovoga mjeseca i zamislimo da drugu priliku možda nećemo imati.
  1. Mjesec dana je dovoljno vremena za izgradnju novih, pozitivnijh navika. Zapišite sebi tri najvažnija cilja koja biste željeli ostvariti ovoga ramazana, odnosno navike koje želite uvesti  u svoju svakodnevnu praksu i nakon ramazana. Možda je to navikavanje na svakodnevno druženje sa Kur’anom, uvođenje prakse noćnog namaza, učenje napamet novih dova koje ćete ubuduće primjenjivati, ili nešto drugo. U svakom slučaju, nema bolje prilike od ramazana da se nove navike ustabile. Nemojte se rasplinjavati bez pravca i cilja, i ne postavljajte sebi zadatke koje ne možete realizirati. Moglo bi se  desiti da brzo odustanete.

Nakon postavljanja realnih i jasnih ciljeva šta želite da promijenite, oslobodite se negativističkog razmiišljanja  tipa „neću moći“, „neću uspjeti“, „ja sam slab“, „i ranije sam pokušavao, ali ne uspjevam“. Ovakve misli vas vuku nazad, te u konačnici, i ne uspijevate ostvariti ništa što ste planirali.

U islamu nema mjesta negativizmu i depresivnom razmišljanju, jer nema zadatka koji čovjek ne može realizirati, niti cilja koj ne može ostvariti uz pomoć Gospodara Svjetova! Naš zadatak je da planiramo, trudimo se, dovimo Allahu za uspjeh, i potom sve prepustimo Onome kod kojega je sva moć i snaga. Elhamdulillah! Svaka promjena je moguća!

Molim Allaha s.w.t. da nam ovaj ramazan bude produktivniji nego ikad prijei da iz njega izađemo čisti od grijeha, te znatno izgrađeniji. Amin.

Za Akos.ba piše: Jasna P. Subašić, urednica portala psiholog.ba

Psihologinja – psihoterapeutkinja

 

Povezani članci

Back to top button