Islamske teme

Dr. Šemoski: Ramazan ti je pokazao da možeš!

Jedan od aspekata ramazanskog bereketa

Piše:   Dr. Muhamed Šemoski

Koliko smo puta u životu propustili i zanemarili ciljeve, projekte i zadatke samo iz jednog razloga, a to je da smo sami sebe uvjerili da ne možemo to?! Koliko smo puta u životu propustili činjenje dobrih djela, sa opravdanjem da nemamo vremena i da smo puno zauzeti?! Koliko puta nam se desilo da nas ne bude za porodičnim stolom (sofrom), zbog toga što nismo stigli?! Koliko dugo se nismo upitali s komšijom?! Koliko dugo nismo udjelili sadaku, jer kao “nema se” ?! Koliko se još ovakvih pitanja mogu postaviti za ono što nismo učinili?!

E pa, Ramazan je došao sa porukom i poukom da sve to možemo. On nas je naučio da možemo postiti svaki dan, ali šalje nam poruku da možemo postiti i dobrovoljno nakon ramazana. Šalje nam poruku da bar ponedjeljkom i četvrtkom postimo nakon ramazana, jer pokazao nam je da možemo. Ramazan nam je pokazao da se možemo probuditi pola sata prije zore, i to bez ikakvih problema, zato ramazan nas podučava da ne budemo lijeni nakon ramazana, pa da ustajemo nervozni na sabah ili da ustajemo nervozni kad nas alarm probudi za posao.

Ramazan nam je pokazao da možemo klanjati čak 60 rekata dnevno, te šalje nam poruku da možemo i moramo i nakon ramazana klanjati 40 rekata dnevno. Ramazan nam je pokazao da imamo vremena za čitanje Kur’ana, da možemo čitati jedan džuz (dio od 20 str.), pa šalje nam poruku da možemo imati vremena i da možemo čitati  bar pola džuza dnevno. Ramazan nam je pokazao da možemo živjeti bez tračeva, kleveta, ogovaranja i praznih priča, pa zato nam šalje poruku da možemo tako i nakon ramazana. Ramazan nam je pokazao da možemo udjeljivati sadaku i pomagati nevoljnike, ali nam šalje poruku da to nastavimo i nakon ramazana.

Ramazan nam pokazao da možemo i imamo vremena da se okupljamo sa prijateljima, drugarima i da zajedno iftarimo, pa šalje nam poruku da se tako možemo družiti tokom čitave godine. Ramazan je disciplina tijela i duše, pa da iskoristimo priliku da napravimo kontinuiranu promjenu na bolje. Svakako, jedan od dokaza da su šejtani svezani je i to da sve ovo možemo u ramazanu  bez problema, a i to da u ramazanu ima bereketa, ali to ne znači da mimo ramazana ne možemo ništa, sve je do nas.

JEDNOSTAVNO, RAMAZAN NAM POKAZUJE DA MOŽEMO.      

akos.ba  

 

Povezani članci

Back to top button