Liderstvo i menadžmentZa djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Zasluži povjerenje drugih, ali i ti njima ukaži povjerenje!

SUZDRŽANOST

Budi suzdržan i umjeren u životu, bit ćeš sretan i nećeš biti vezan za dunjaluk. Suzdržan pred prolaznim stvarima bit ćeš samo ako znaš koliko brzo dunjaluk prolazi i ako budeš imao na umu koliko ih je prije tebe bilo i prošlo.

POVJERENJE

Zasluži povjerenje drugih i ukaži im povjerenje. Nastoj da drugi imaju povjerenja u tvoje riječi, obećanja, obaveze i stavove. Izdajica zaslužuje izopćavanje iz društva, a omražen je i kod Boga.

ZAHVALNOST ALLAHU, DŽ.Š.

Budi zahvalan Allahu, dž.š., na Njegovim blagodatima. Zahvaljuj Mu što vidiš i čuješ. U svakoj sekundi iznova ti dolaze Njegove blagodati. Svako dobro koje ti dođe od Njega je. Ustali te blagodati zahvalnošću, jer one bježe od nezahvalnoga.

AMBICIOZNOST

Ono što želiš postići ćeš u mjeri u kojoj si ambiciozan. Podigni ljestvicu i budi zadovoljan samo Džennetom. Planiraj kako postići što viši stepen savršenstva. Jedanput se živi i vrijednost čovjekova je u onome dobru koje učini, a slava počiva na ambiciji.

PRIVRŽENOST

Trebaš biti privržen svakome ko ti učini nešto lijepo i dobro. Na prvom mjestu je Uzvišeni Allah, Jedini On nam daruje sve blagodati. Potom budi privržen i odan svima prema kojima si obavezan: roditeljima, bračnom drugu, djetetu, bratu, prijatelju.

PROGRAMIRANJE

Čuvaj se programiranja na osnovu predrasuda koje ne trpe obnavljanje i unapređivanje, jer ćeš ostati tapkati u mjestu i odbijati da ideš nabolje. U tom slučaju duh imitiranja nadvladao je duh inoviranja i obnavljanja, pa si postao rob skučenih ideja.

RAZVOJ

Razvoj i obnavljanje nisu pamćenje informacija onako kako to čini uređaj za snimanje, već instrumantaliziranje tih informacija i djelovanje u skaldu sa njima, njihovo širenje u životu, uvjerenost u njih i pokazivanje njihovih tragova u postupcima.

PROMJENA EKIPE

Ako su tvoji drugovi i prijatelji uzrok tvome nazadovanju i stagnaciji u znanju i uzrok gubljenju vremena, promjeni ekipu! Udalji se od njih, zamijeni ih drugom, aktivnijom, svjesnijom i življom ekipom.

GRIJESI I DOBRA DIJELA

Nauči iz svojih pogrešaka kako pobjeći od njih, a iz grijeha spoznaj njihovu gorčinu. Iz dobrih djela spoznaj njihovu slast. Izvuci korist od svakoga s kim sjediš. Koliko je samo onih običnih pojedinaca koji bolje od tebe razumiju određene životne oblasti.

OSJEĆAJ ŽALJENJA

Osjećaš žaljenje kad se sjetiš da si u pogledu vjerovanja i znanja mogao učiniti bolje nego što si učinio. Žališ i kada se sjetiš prilika koje si upropastio i nadarenosti koju si proćerdao, imetka i vremena koje si uzalud potrošio.

NEPRAVDA

Bježi od nepravde, ona je nevolja i katastrofa. Ne budi nepravedan prema sebi čineći širk i griješeći. Ne čini nepravdu prema ljudima riječima i djelima. Kako možeš spavati, a da drugi moli protiv tebe i ne može spavati zbog tebe? Kako može biti miran onaj ko je spržio nečije srce ili izazvao plač?

NE ZAVIDI

Jesi li ti stvorio ljude ili im dao nafaku i zdravlje? Zašto im zavidiš na onome što im je Allah dao? Oni su Njegovi robovi, On im je darovao iz Svoje dobrote. Raduj se što se ljudi raduju, a žali ako i oni žale. Ne zavidi im i traži za njih oprosta!

Nastaviće se …
Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

 

Povezani članci

Back to top button