Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Lijepo i pristojno se oblači!

LIJEPA VANJŠTINA

Ne budi nemaran u odijevanju, narušit ćeš dojam o sebi. Prljava i neuredna odjeća donosi čovjeku nevolje. Ne zapostavljaj svoju vanjštinu, pa ćeš uživati i u duševnom rahatluku. Mirisanje i čista i uredna odjeća ukazuju na odmjeren karakter. Da bi se bilo čisto i uredno, ne treba previše truda i sredstava. Svemir je lijep, priroda je čarobna, budi usklađen s njima.

BILJEŽNICA

Uza se imaj uvijek malu bilježnicu i olovku kako bi mogao zabilježiti sve korisno što ti na um padne, što vidiš ili čuješ, a čega bi se nekada trebao prisjetiti. Kad čuješ nešto korisno, neki stih, poslovicu ili mudrost, pohiti da to zabilježiš u kratkim crtama kako bi se kasnije podsjetio, a zabilježi i šta trebaš uraditi. Zapiši ideje koje ti naiđu, registriraj korisne stvari koje čuješ ili pouke koje vidiš.

NOVČANIK

Neka ti je novčanik uvijek pri ruci. Darežljiv čovjek je mio Allahu i Njegovim robovima. Daji kad god si u prilici, makar to i malo bilo. Počasti vozača, poslužitelja u restoranu, onoga ko ti ponese stavri u hotelu. Djeci daruj barem bombon, važno je samo davati, makar to i simbolično bilo. Ne budi stisnute ruke, jer će i priliv u nju biti manji, srce će ti ogrubjeti, a počet će te i kuditi. Neka ti ruka bude pohitna da dobro čini, ma koliko sitno ono bilo.

POZITIVNE STVARI

Razmišljaj o pozitivnim stvarima. Navikavaj svoj um da razmišljaš o dobru, o ibadetu, uspjehu, dobročinstvu, nečemu korisnom, sadaki. Neka ti um bude zabavljen razmišljanjem o ljepotama svemira koji je Allah, dž.š., stvorio, o dobrima koja daruje, o blagodatima, milosti. Izbjegavaj razmišljanje o grijesima, nevoljama i poteškoćama.

IZMAMITI OSMIJEH

Pokušaj izmamiti osmijeh nevoljnika, siromaha i siročeta darujući ih ili lijepo se ophodeći prema njima. Obradovati nekoga jedno je od značajnih dobrih dijela. A tebi će to Allah nadoknaditi radošću i zadovoljstvom koje ćeš osjetiti u svome srcu.

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

Povezani članci

Back to top button